Srbija i Balkan

Lokomotiva džem sešn: Epski početak godine

U novom džem sešn izdanju podkasta "Lokomotiva" događaje koji su obeležili prvi mesec 2024. komentarisali su autori specijalnog izdanja: Marko Nikolić, Andrea Jovanović, Darko Delić i Tiosav Purić
Lokomotiva džem sešn: Epski početak godine© РТ Балкан

U prvom delu emisije, autori su govorili o daljem pritisku na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, o ukidanju srpskog dinara i nastavku politike oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve i falsifikovanja srpskog nasleđa, a sve uz podršku istrošenih, ali i dalje uticajnih, "manekena atlantizma" kao što su Dejvid Kameron ili Viola fon Kramon.

Pored toga, autori su govorili i o filmu "Nedelja" o Džeju Ramadanovskom i o NIN-ovoj nagradi, ali i o stanju u srpskoj književnoj produkciji. Autori su se posebno osvrnuli i na tragediju Marice Mihajlović, majke koja je izgubila dete tokom porođaja, sredinom januara, i specifičnim pozicijama koje su spram toga zauzeli delovi deklarisano desno-nacionalne javnosti i feministkinje.

U drugom delu podkasta, autori su govorili o daljoj borbi "Osovina otpora" protiv atlantističke Imeprije na Bliskom istoku, borbi Huta (odnosno zvaničnog Jemena) protiv Zapada i zapadnih interesa u regionu, ali i o aktuelnoj krizi prouzrokovanoj sukobom između Teksasa i Vašingtona.

Džem sešъn izdanje podkasta "Lokomotiva" emituje se svakog prvog u mesecu u 20 časova.

image