Srbija i Balkan

Počela da radi centralizovana platforma za zbrinjavanje urgentnih pacijenata

Prvi pacijenti već se šalju u ustanove preko te platforme, rekao je pomoćnik ministarke zdravlja za digitalizaciju Đuro Radović
Počela da radi centralizovana platforma za zbrinjavanje urgentnih pacijenata© Milos Tesic/ATAImages

Centralizovana platforma za zbrinjavanje urgentnih pacijenata koju je razvilo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Beogradu počela je da radi jutros u 7 sati.

Pomoćnik ministarke zdravlja za digitalizaciju Đuro Radović izjavio je za Tanjug da se prvi pacijenti već šalju u ustanove preko te platforme.

Dodao je da od danas preko platforme počinju da rade UKC Srbije, KBC Dr Dragiša Mišović, KBC Zvezdara, KBC Bežanijska kosa i KBC Zemun, a da će se u narednih 10 dana u projekat uključiti i Institut za ortopediju Banjica i Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava.

Druga faza implementacije projekta uključiće i Zavod za urgentnu medicinu Beograd.

"Platforma omogućava efikasniju razmenu medicinske dokumentacije i bržu komunikaciju između hitnih službi, maksimalnu zaštitu podataka, uz bržu dijagnostiku i pravovremeno lečenje i zbrinjavanje pacijenata. To znači da i pre dolaska pacijenta kome je hitno potrebna pomoć, iz jedne u drugu zdravstvenu instituciju, lekari će dobiti informacije o njemu i njegovom stanju", naveo je Radović.

image
VV inauguration
banner