Srbija i Balkan

Kamen temeljac za izgradnju laboratorije na Torlaku: "Nove bolesti zahtevaju nova oružja za borbu"

Ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je da se time učvršćuju temelji nezavisnosti države u borbi protiv infektivnih bolesti
Kamen temeljac za izgradnju laboratorije na Torlaku: "Nove bolesti zahtevaju nova oružja za borbu"© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Kamen temeljac za izgradnju novog dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti (BSL-3) u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", položen je danas, a ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je da se time učvršćuju temelji nezavisnosti države u borbi protiv infektivnih bolesti.

Kamen temeljac za izgradnju dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom položili su Grujičić, predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović i ministar odbrane Miloš Vučević.

Grujičić je navela da će nova laboratorija, kao i postojeće dijagnostičke laboratorije Torlaka koje će biti smeštene u 4.000 kvadrata, pružiti odgovor na sve izazove koji se odnose na borbu protiv bolesti i epidemija i pomoći da se vrati poverenje građana u Torlakovu vakcinu.

"Nove bolesti i epidemija zahtevaju nova oružja za borbu. Istorija medicine je upravo to - odgovor na nove izazove i neprijatelje sa kojima se u vidu virusa i drugih mikroorganizama suočavamo", rekla je Grujičić.

Događaju su prisustvovali i ministri Mihailo Jovanović, Tomislav Žigmanov, Tanja Mišcević i Aleksandar Martinović.

image