Srbija i Balkan

Mediji: Bivši "otporaš" i državni sekretar osumnjičen za krađu ordenja, raspisana poternica

Osoba za kojom je raspisana poternica zbog sumnje u umešanost krađe ordenja je nekadašnji državni sekretar, pišu beogradski mediji
Mediji: Bivši "otporaš" i državni sekretar osumnjičen za krađu ordenja, raspisana poternica© A.H./ATAImages

Vest da je iz zgrade Palate "Srbija" nestalo čak 43.000 komada ordenja, što je potvrdilo Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu potreslo je danas Srbiju.

Za sada se zna da je zbog ove krađe uhapšeno osam osoba, ali i da se za dvoje traga zbog sumnje da su bili umešani u ovu prevaru.

U saopštenju su navedeni samo inicijali i godine osumnjičeni, ali srpski mediji već pokušavaju da otkriju ko je učestvovao u krađi koja verovatno nije mogla da odigra bez organizacije više osoba.

Kako su preneli pojedini mediji pozivajući se na svoje izvore, jedna od osoba za kojom je raspisana poternica je bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, što se poklapa sa inicijalima i godištem objavljenom u saopštenju suda.

On je na funkciji bio u vladi Mirka Cvetkovića od 2008. godine. Njegovo ime nalazilo se i u Državnoj komisiji za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944.

Homen, inače po struci advokat, kolekcionar je odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije.

U politiku je ušao još devedesetih kao jedan od lidera pokreta Otpor. U tom periodu bavio se advokaturom, a njegov deda Slobodan Subotić takođe je bio pravnik koji je osnovao advokatsku kancelariju u Beogradu 1934.

Na sednici Vlade Srbije 24. marta 2011. godine Homen je imenovan za koordinaciju odnosa sa javnošću.

Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Novi mandat mu je potvrđen u junu 2014. godine ispred Socijaldemokratske stranke. Homen važi za veoma veštog pregovarača, pa je tako sa uspehom učestvovao u sprečavanju Dragana Marića da aktivira eksplozivne naprave, kada je polovinom maja 2009. upao u Predsedništvo sa dve bombe.

image