Srbija i Balkan

Beogradska deklaracija: Raspustiti NATO, hegemonizam poslati u istoriju

Usvojena završna deklaracija učesnika konferencije povodom 25. godina NATO agresije
Beogradska deklaracija: Raspustiti NATO, hegemonizam poslati u istoriju© Министарство одбране Србије

Učesnici Međunarodne konferencije, održane u Beogradu od 22. do 24. marta povodom 25. godišnjice oružane NATO agresije protiv Savezne Republike Jugoslavije "Od agresije do novog pravednog poretka", usvojili su Beogradsku deklaraciju u kojoj se odlučno osuđuje NATO agresija iz 1999. godine kao ilegalan, osvajački i zločinački rat protiv suverene, miroljubive evropske zemlje.

Naime, deklaraciju je potpisao više od 100 intelektualaca iz celog sveta.

"Agresija je izvršena pod lažnim izgovorima i odgovornost NATO-a ne može se ni sa čim umanjiti. 'Humanitarna katastrofa' nije pretila od državnih vlasti već od ekspanzionizma NATO-a. U Račku se nije dogodio 'masakr civila' već legitimna državna reakcija protiv terorizma. 'Plan potkovica' nije postojao, a samim tim ni 'humanitarni' ratovi ili intervencije – ne postoje", navodi se na početku Deklaracije.

Objašnjava se da su ciljevi rata bili otimanje Kosova i Metohije od Srbije i puna kontrola Balkana, raspoređivanje američkih trupa na Balkanu za potrebe strategije širenja na Istok, uspostavljanje presedana za intervencije kršenjem međunarodnog prava i neprikosnovenosti SB UN i opravdavanje postojanja i izlazak NATO-a izvan ugovornog područja utvrđenog 1949.

"NATO agresija je predstavljala rušenje pravnog poretka mira i bezbednosti u Evropi i svetu, uspostavljenih na rezultatima Drugog svetskog rata. Balkan je danas nestabilniji, Evropa bez samostalnosti identiteta i vizije. Alijansa je priznala da je napadom na SR Jugoslaviju prekršila međunarodno pravo i da je koristila municiju sa osiromašenim uranijumom", ističe se.

U daljem tekstu se navodi da Srbija, kao žrtva protivpravnog akta agresije ima pravo na naknadu ratne štete, koja iznosi oko 100 milijardi američkih dolara

"Izražavamo snažnu podršku i solidarnost sa naporima Srbije u otklanjanju posledica agresije i nastojanjima da ne dozvoli da se oružana NATO agresija nastavlja drugim sredstvima. Izražavamo punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije sa međunarodno priznatim granicama u kojima je nastavila svoje članstvo u OUN, OEBS i drugim univerzalnim međunarodnim organizacijama", naglašava se.

Raspustiti NATO i ukinuti strane vojne baze

U Deklaraciji se izražava najdublja zabrinutost zbog ubrzane eskalacije neprijateljstava i sukoba u globalnim odnosima, dolivanja ulja na vatru sukoba, nastavljanja provokacija i opasnosti od globalnog sukoba.

"Svet je na ivici ponora. Čovečanstvo će – ili obuzdati razularenu agresiju otuđenih centara moći, ili pasti u taj ponor. Zato smo jedinstveni u zahtevu za neodložno otpočinjanje dijaloga na strateškom nivou, pod okriljem UN, sa ciljem da se zaustave eskalacija, gomilanje konvencionalnog i nuklearnog oružja i kršenje međunarodnih sporazuma", dodaje se.

Potpisnici traže ukidanje stranih vojnih baza, potpuno povlačenje američkog taktičkog nuklearnog oružja i postrojenja tzv. antiraketne odbrane iz Evrope, koji pogoršavaju bezbednost.

"Najveću prepreku poretku ravnopravnih naroda predstavljaju relikti Hladnog rata. Zato NATO treba raspustiti, a doktrinu hegemonizma, ekspanzionizma i neokolonijalizma poslati u istoriju", navodi se.

Osuda ubijanja Palestinaca i terorističkog napada u Moskvi

Potpisnici su osudili masovno ubijanje nedužnog palestinskog naroda, posebno, masovno ubijanje dece, i pozvali na neodložan prekid vatre u Pojasu Gaze i drugim delovima u kojima živi palestinski narod.

Osvrnuvši se na rat u Ukrajini, potpisnici Deklaracije smatraju da je to posledica strategije širenja NATO-a na Istok, pri čemu su iznevereni svi dogovori da neće biti ekspanzije.

U okviru Deklaracije, potpisnici su najoštrije osudili i teroristički napad u Moskvi.

"Najoštrije osuđujemo gnusni, bestijalni i provokativni teroristički napad u Moskvi, u kojem je nastradao veliki broj nedužnih ljudi i izražavamo uverenje da će počinioci biti brzo uhvaćeni i predati pravdi", dodaje se.

Istovremeno, izražavaju najdublje saučešće porodicama nastradalih i povređenih, građanima Moskve kao i celom ruskom narodu, u njihovom bolu i velikoj žalosti i pozivaju na odlučnu, koordiniranu borbu protiv terorizma kao globalne opasnosti koja ugrožava sve narode sveta.

image