Srbija i Balkan

Dačić: Neophodno smiriti situaciju i sprečiti dalju eskalaciju na Bliskom Istoku

Srbija se zalaže za miroljubivu koegzistenciju, što je već 40-50 godina naša zvanična politika, rekao je ministar spoljnih poslova
Dačić: Neophodno smiriti situaciju i sprečiti dalju eskalaciju na Bliskom Istoku© Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Noćašnji napad Irana na Izrael dodatni je destabilizirajući faktor na Bliskom Istoku i u svetu i trebalo bi zaustaviti eskalaciju situacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. 

Dačić je za TV Prva, govoreći o tome koja je pozicija Srbije u novonastaloj situaciji, rekao je da bi samo ona i trebalo da nas zanima i da se Srbija zalaže za miroljubivu koegzistenciju, što je, kako je istakao, već 40-50 godina naša zvanična politika.

"To znači da pokušamo da se svi problemi rešavaju mirnim putem i da zaštitimo naše nacionalne i državne interese u ovom trenutku. Mi nismo direktno uključeni u ovo, možemo da pokušavamo da balansiramo situaciju, odnosno da ukazujemo na potrebu za mirnim rešenjem svih problema", rekao je Dačić.

Dodao je da, kada komentarišemo ovo što se noćas dešavalo, ne možemo da ne kažemo da je pre nekoliko dana Izrael napao Iran i pogodio njihov konzulat i da je ovo noćas odgovor na ono što je tada urađeno.

"Trebalo bi učiniti maksimum napora da se zaustavi dalja eskalacija ove situacije, zato što niko ne zna ko će se kome tu pridružiti i ko će kako iskoristiti ovu situaciju za dalje komplikovanje odnosa", rekao je Dačić.

Naveo je da u tom regionu postoji odnos Izraela i Hamasa, Hezbolaha u Libanu, zatim jemenski Huti, tako da se, kako je rekao, ne zna sa koje teritorije može da dođe koji napad.

Dačić je podsetio da je za danas je zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Bila je zakazana i pre neki dan povodom napada na iranski konzulat, ali nije doneta odluka. Znači, teško je očekivati da će i sadašnja sednica da donese neku rezoluciju, tako da se sve to uklapa u globalnu krizu koja postoji u svetu, još jedna kockica u mozaiku", ocenio je Dačić.

image