Svet

Bajden: Još prošle nedelje smo premestili avione u region Izraela

Predsednik SAD najavio da će za danas sazvati sastanak lidera G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor Iranu
Bajden: Još prošle nedelje smo premestili avione u region Izraela© Tanjug/Adam Schultz/The White House via AP

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da najoštrije osuđuje napad Irana, kao i njegovih, kako kaže, proksija iz Jemena, Sirije i Iraka.

"Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom prošle nedelje premestila avione i razarače od balističkih raketa u region. Zahvaljujući ovim raspoređivanjima i izvanrednoj veštini naših pripadnika, pomogli smo Izraelu da obori skoro sve dolazeće bespilotne letelice i projektile", navodi se u Bajdenovom saopštenju.

On je kazao da je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i potvrdio čvrstu posvećenost Amerike bezbednosti Izraela.

"Rekao sam mu da je Izrael pokazao izuzetan kapacitet da se brani i porazi čak i od napada bez presedana – šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu efikasno da ugroze bezbednost Izraela", ohrabrio je Bajden izraelskog premijera.

Najavio je da će za danas sazvati sastanak lidera G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor Iranu. Kako kaže, njegov tim će sarađivati sa kolegama širom regiona, a ostaće i u bliskom kontaktu sa izraelskim liderima.

"I dok danas nismo videli napade na naše snage ili objekte, ostaćemo budni na sve pretnje i nećemo oklevati da preduzmemo sve neophodne radnje da zaštitimo naš narod", poručio je Bajden.

image
VV inauguration
banner