Srbija i Balkan

Ističe rok za prijavu osnovaca za besplatne udžbenike: Tri nova kriterijuma od ove godine

U utorak, 20. aprila, ističe rok za prijavu osnovaca za besplatne udžbenike
Ističe rok za prijavu osnovaca za besplatne udžbenike: Tri nova kriterijuma od ove godine© Christoph Soeder/picture alliance via Getty Images

Ministarstvo prosvete i ove godine obezbeđuje besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva za učenike osnovnih škola. Prijava je moguća do 20. aprila za određene kategorije učenika koja je od ove školske godine proširena.

Načelnica u sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje Slavica Jašić je rekla da postoje tri nova kriterijuma za dodelu besplatnih udžbenika od školske 2024/2025. godine.

"To je za učenike koji boluju od retkih i teških bolesti, zatim za učenike koji žive u porodici gde je nosilac roditeljskog prava jedan roditelj, odnosno jedan roditelj je preminuo ili je nepoznat, i deca koja ostvaruju prava na tuđu negu i pomoć", objasnila je Jašić za RTS.

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole dobijaju udžbenike za srpski, odnosno maternji jezik, matematiku, svet oko nas, odnosno prirodu i društvo i strani jezik. Učenici od petog do osmog razreda, dobijaju knjige iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i prvog stranog jezika, geografije, istorije, hemije, fizike i biologije.

Jašić je istakla da je za ovu aktivnost Ministarstva prosvete izdvojeno 792 miliona dinara.

Podsetila je da je konkurs otvoren do 20. aprila.

"S tim da mi uvek gledamo u najboljem interesu učenika da u slučaju da neki roditelj nije blagovremeno informisan od strane škole, pa prođe i taj 20. april kao rok, i da prihvatimo prijavu jer je vrlo važno da svako dete kome je potrebno dobije udžbenike koje smo opredelili", ističe Jašićeva.

Udžbenike bi đaci trebalo da dobiju na kraju ove školske godine.

Svi potrebni podaci nalaze se na sajtu Ministarstva prosvete.

image
VV inauguration
banner