Srbija i Balkan

Brnabić: Sednica skupštine o zakonu o izborima u ponedeljak

Više od dve trećine poslanika podržalo je predlog izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima
Brnabić: Sednica skupštine o zakonu o izborima u ponedeljak© FOTO TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima zakazana je za ponedeljak u 11 časova, izjavila je predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da će prethodno održati Kolegijum Narodne skupštine u 9 časova za sve poslaničke grupe kako bi se dogovorili o toku sednice i načinu rada.

"Ono što mi je drago jeste da je više od dve trećine poslanika podržalo predlog izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima, ukupno 184 poslanika su predlagači izmena i dopuna zakona", rekla je Brnabić.

Precizirala je da su podršku dali svi poslanici vladajuće koalicije, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokret slobodnih građana, kao i partija Šaipa Kamberija.

Ona je izrazila nadu da će parlament nastaviti da funkcioniše na taj način i ocenila da bi to bila pozitivna promena koju bi svi građani podržali i koja bi doprinela sveukupnom smanjenju tenzija i podela u društvu, koje Srbiji u ovom trenutku ne trebaju.

"Srbija se suočava sa ozbiljnim pritiscima, sa ozbiljnim izazovima i treba zajedno da radimo i da napravimo jedinstvenu branu pritiscima i izazovima", rekla je Brnabić.

Takođe, ona je dodala da je odluka dela opozicije o bojkotu izbora neodgovorna i da to pokazuje njihovu vrhunsku neozbiljnost.

"Ako žele da bojkotuju, neka bojkotuju i objasne svojim pristalicama zbog čega im je takva odluka. Ipak, gotovo sam sigurna da će promeniti mišljenje. To je na kraju krajeva i moja preporuka", rekla je Brnabić.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, ona je rekla da će posledica biti mnogo veće po Ujedinjene nacije i svet nego po Srbiju.

"Ne postoji pravilo koje nisu prekršili, zaobišli su Savet bezbednosti, što znači da ništa više ne mora da ide pred SB UN. A sva pitanja o BiH moraju da idu pred SB UN. Svakako će taj presedan koji prave i drugi koristiti, zašto ne bi. Ako to sebi dozvoljava Nemačka, Velika Britanija, što to sebi ne bi i drugi dozvolili. Ukoliko se to nađe na dnevnom redu po prvi put će za tako ozbiljnu temu kao što je genocid biti preglasavanja", naglasila je Brnabić.

Ona je podsetila da je tema o genocidu oba puta kada se o njoj raspravljalo u UN usvojena jednoglasno.

Predsednica Skupštine Srbije ranije u toku dana sastala se sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džejmsom O'Brajanom i istakla na tom sastanku da je dijalog sa svim političkim grupama u parlamentu njen prvi prioritet navodeći da smatra da je u tome ostvaren prvi uspešan korak.

Brnabić je informisala O'Brajana o statusu oko primene preporuka ODIHR za unapređenje izbornog procesa i oko omogućavanja održavanja lokalnih izbora 2. juna ove godine.

O'Brajan je istakao da je velika stvar to što je započet dijalog sa opozicionim strankama i da to daje drugačiju atmosferu na političkoj sceni, kao i da je to dobro za sve buduće korake ka jačanju demokratije u društvu.

Sastanku u Skupštini Srbije prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

image
VV inauguration
banner