Srbija i Balkan

Vulin u Sankt Peterburgu na poziv Patruševa: Na dnevnom redu i istina o rezoluciji o Srebrenici

Nekadašnji šef BIA će od sutra boraviti u Ruskoj Federaciji na 12. Međunarodnom sastanku visokih zvaničnika odgovornih za bezbednosna pitanja
Vulin u Sankt Peterburgu na poziv Patruševa: Na dnevnom redu i istina o rezoluciji o Srebrenici© Milos Tesic/ATAImages

Bivši ministar unutrašnjih poslova i nekadašnji šef BIA Aleksandar Vulin od sutra će boraviti u Ruskoj Federaciji, u Sankt Peterburgu na 12. Međunarodnom sastanku visokih zvaničnika odgovornih za bezbednosna pitanja, na lični poziv Sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa.

Vulin će na bezbednosnoj konferenciji u Ruskoj Federaciji iskoristiti priliku da, lidere i zvaničnike više od sto dvadeset zemalja, upozna sa istinom o rezoluciji o Srebrenici koja će se naći u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Međunarodna bezbednosna konferencija u Rusiji tradicionalno je usmerena na traženje načina za rešavanje aktuelnih zadataka u sferi globalne bezbednosti, a visoki zvaničnici koji učestvuju na konferenciji raspravljaće i o temama koje se odnose na osiguranje nacionalne i regionalne bezbednosti.

Naime, inicijatori rezolucije o Srebrenici su Nemačka i Ruanda, ali kako nezvanično saznaje "Glas Amerike", u kreiranju teksta učestvuju i SAD, Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, Srbija aktivno lobira protiv te rezolucije.

Vulin je ranije rekao da u Generalnoj skupštini UN 27. aprila treba da se usvoji rezolucija o "genocidu" u Srebrenici.

"U pitanju je ista ona rezolucija koja je 2015. sprečena radom predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, i koja sada treba da se usvoji u Generalnoj skupštini, jer su izbegli Savet bezbednosti gde su naši prijatelji Rusija i Kina, koji bi to sprečili vetom", rekao je Vulin.

"Ideja je da se 27. aprila izglasa ta rezolucija, da se mi proglasimo genocidnim narodom i da se 11. jul kada se desilo što se desilo u Srebrenici proglasi Međunarodnim danom sećanja na genocid", objasnio je Vulin.

image
VV inauguration
banner