Srbija i Balkan

Ljiljana Smajlović: Kvinta ima način, ali ne i volju da disciplinuje Kurtija

Smešno je da pet najjačih zemalja sveta ne može tog jednog Kurtija ni u šta ubedi. Niko od nas u to ne veruje, ali to je njihova politika – podržavaju Bošnjake, Hrvate, Albance, ne podržavaju Srbe, ističe novinarka
Ljiljana Smajlović: Kvinta ima način, ali ne i volju da disciplinuje Kurtija© Antonio Ahel/ATAImages

Kvinta ima način da disciplinuje Aljbina Kurtija, ali ne postoji volja za tako nešto, smatra novinarka Ljiljana Smajlović i dodaje da ni sama Kvinta nije jedinstvena u odnosu prema premijeru privremenih prištinskih institucija, što njemu ide u korist.

Prema njenim rečima, Amerikancima Kurti "više ide na živce" nego Nemcima, koji deluju potpuno zadovoljni Kurtijem.

"Naravno da te sile imaju načina da disciplinuju nekoga, to nam je pokazao (bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine) Ričard Grenel, to je lako. Tamo gde postoji volja, postoji način. Ovde čim nema načina, znači da nema volje ili nema jedinstvene volje Kvinte. Pa pogledajte, kad su hteli od nas nešto da postignu, odmah su nas bombardovali. To naravno da ne dolazi u obzir i to ni ja ne bih predložila, ali je ovo licemerje stvarno odvratno i nesnošljivo", ističe Smajlovićeva.

Navodi da se oni ponašaju "kao da pet najjačih zemalja sveta ne može tog jednog Kurtija ni u šta ubedi".

"Najviše što mogu da ga ubede je da pošalje nacrt neke odluke svom Ustavnom sudu gde to možda može da ostane 20 godina. To je smešno, niko od nas u to ne veruje, ali to je njihova politika. Oni imaju politiku na Balkanu – podržavaju Bošnjake, Hrvate, Albance, ne podržavaju Srbe, no moraju sa Srbima, kao najvećom i najvažnijom zemljom Balkana, da zadrže koliko mogu dobre odnose i samo to sada rade. Ovo je ona vožnja u leru, dok se ne završe ovi krupni poslovi u Ukrajini", navodi Smajlovićeva.

Na podsećanje da je bilo neformalnih poruka Kvinte Srbima sa Kosova da će se gradonačelnici na severu povući sami ukoliko Srbi pokrenu peticiju, Smajlovićeva ocenjuje da je reč o poznatoj taktici.

Po njenim rečima, to se u politici zove salami taktika – dakle vi vrlo tanke kriške salame sečete, malo-pomalo, pa kad je sve već obesmišljeno, kad su Srbi učinili ono što je prethodno od njih tražila Kvinta, onda s kojim opravdanjem neće da urade samo još ovaj jedan mali korak i tako mnogo malih koraka. 

"Na kraju ispadnete potpuna nasamarena budala koja više nema nijedan kriterijum koji brani. U početku si branio jedan princip, Kvinta te nagovori da napraviš mali ustupak oko tog principa, pa kriščica salame oko nekog drugog ustupka i na kraju se više ni sam ne sećaš zašto si se zalagao i oko čega si bio u pravu. I to je vrlo vešt način da potpuno diskredituješ jednu stranu u sukobu, ona nema više za šta da se drži", pojašnjava Smajlovićeva.

Jačima je lako da nađu nešto lukavo i vešto protiv jedne male i slabe nacionalne zajednice kakva je srpska zajednica na Kosmetu i "zato Srbija mora da bude iza tih ljudi stalno", zaključuje Ljiljana Smajlović.

image
VV inauguration
banner