Srbija i Balkan

Živadin Jovanović: "Genocid" u Srebrenici je karta u rukavu Zapada

Jedan od ciljeva strategije ekspanzionizma SAD i NATO-a je potpuna kontrola Balkana, koji je čvorište Mediterana, Bliskog Istoka, Centralne Azije i Afrike, a za njih kontrola tog čvorišta nije potpuna niti pouzdana bez potpunog pokoravanja Srbije i BiH, ocenio je nekadašnji ministar spoljnih poslova Jugoslavije
Živadin Jovanović: "Genocid" u Srebrenici je karta u rukavu Zapada© Adam Guz/Getty Images Poland/Getty Images

Eskalacija sukoba u Palestini, masovno ubijanje civila, dece, podrška Zapada, pre svega SAD, Izraelu, sprečavanje SB UN da preduzme delotvorne mere radi prekida izraelske invazije izazivaju potrebu za "pokrivanjem" takvih događaja zaoštravanjem "nezavršenih poslova" na Balkanu, izjavio je nekadašnji ministar spoljnih poslova Jugoslavije Živadin Jovanović na Okruglom stolu održanom u pres centru Udruženja novinara Srbije.

Kako ocenjuje, zapadni centri moći su, ne jednom, podmetali požare i podizali dimne zavese na Balkanu da bi nakon toga mahali svojim zaslugama za "stvaranje islamske države u srcu Evrope", kako bi odvraćali pažnju islamskog sveta i svetske javnosti uopšte od zločina koje čine, ili koje podržavaju na Bliskom Istoku.

On navodi da zapadne zemlje to i danas čine, "vadeći iz rukava kartu genocida u Srebrenici" da bi odvratili pažnju od izraelske invazije u Gazi.

"Kada im zatreba, Zapadne sile jednu nacionalnu manjinu proglase za većinu i onda joj priznaju 'pravo na samoopredeljenje' kao što ratni zločin na teritoriji jedne opštine, proglase za genocid", rekao je on. 

"Izabrali su Nemačku da bude predvodnik podmukle antisrpske akcije, znajući dobro da je Nemačka celu jugoslovensku krizu obilato koristila da bi odbacila tesno odelo koje su joj saveznici poklonili po okončanju Drugog svetskog rata i da neprekidno teži da baci u senku genocid nacističke hitlerovske Nemačke", dodao je Jovanović.

On navodi Zapad na taj način želi da nagradi svoje saveznike iz Drugog svetskog rata i kazni srpski narod i Srbiju, kao i da, uz sve to, pretenduje na "pravo prečega" na Balkanu, a radi se o hazarderskoj "internoj" igri Zapada čiji su motivi u osnovi isti od razbijanja SFRJ i oružane agresije 1999, ali o čijim se posledicama, očigledno, ne razmišlja.

Rezolucija o Srebrenici je još veći pritisak na Srbiju i RS

Jovanović kaže da se odnos Zapada prema Srbiji i Republici Srpskoj ne može razumeti izvan konteksta njegovih globalnih geostrateških ciljeva u Evropi i svetu, a da ekspanzija ka Rusiji, Sibiru i Centralnoj Aziji je najvažniji geostrateški cilj Zapada, na čelu sa SAD, pa i njegovi najnoviji potezi prema RS, Srbiji, uključujući KiM, su integralni deo te strategije.

"Pokretanje pitanja 'genocida u Srebrenici', najpre u SB UN, a zatim u GS UN, je deo koncepta zapadnih centara moći za preduzimanje sveobuhvatnih mera pritisaka, pretnji i ucena prema srpskom narodu na Balkanu, a pre svega, u KiM i Republici Srpskoj zbog toga što se ne uvode sankcije Rusiji, ne priznaje jednostrano otcepljenje Prištine i zbog vojne neutralnosti. Pritisci se odvijaju sinhronizovano korišćenjem različitih sredstava i pravaca", ocenio je Jovanović.

Kako dodaje, proces prijema tzv. Kosova u Savet Evrope odvija se izvan svih normi i standarda, a uslovi za prijem su lukavo izmišljeni.

Prema njegovim rečima, Zapad nastoji da ih što skuplje "proda" Srbiji, posebno formiranje ZSO, da bi zamaglio činjenicu da, tzv. Kosovo nema pravo na članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji država, pa ni u SE, pre svega zato što je to teritorija pod mandatom SB UN, a SB niti je konsultovan, niti je dao saglasnost za to.

Jovanović ističe da ako Nemačka vlada, kao vlada vodeće članice EU, vodi akciju za proglašenje srpskog naroda za genocidni i ako nju u tome prati i podržava većina vlada drugih članica EU, postavlja se neizbežno pitanje, može li Srbija imati poverenja u dobre namere nemačke vlade i rukovodstva EU, u njihova obećanja, kritike ili komplimente.

"Možemo li sa njima ravnopravno pregovarati dok nam nad glavom, kao 'Damaklov mač', drže novi 'Act Order' u vidu novog poglavlja 35? To sigurno nije situacija kada možemo još jednom reći da je optužba za genocid samo još jedno u nizu pitanja o kojima Srbija i Nemačka, odnosno EU, imaju različite stavove, i ništa više od toga", napominje Jovanović.

Cilj SAD i NATO-a je potpuna kontrola Balkana

Jovanović navodi da je jedan od ciljeva zapadne strategije ekspanzionizma SAD i NATO-a potpuna kontrola Balkana, koji je čvorište Mediterana, Bliskog Istoka, Centralne Azije i Afrike, a da za njih kontrola tog čvorišta nije potpuna niti pouzdana bez potpunog pokoravanja Srbije i BiH.

"Ono što Zapad sada čini u vezi sa Srebrenicom samo je jedan od tzv. asimetričnih napada radi slamanja otpora uvlačenju Srbije i BiH u NATO i njegovu strategiju ekspanzije na Istok. Približavanje  evropskih i američkih izbora unosi neizvesnost i strah u redove dosadašnje političke elite, a izvesno je da će na talasu nezadovoljstva masa zbog inflacije i osetnog pada životnog standarda, doći neke nove snage. Zato su na Zapadu danas najčešća pitanja: 'šta ako Zelenski izgubi' i 'šta ukoliko Donald Tramp pobedi'", ocenjuje Jovanović.

Naglašava da anglo-američki i anglo-saksonski faktori vode dugoročnu politiku slabljenja, drobljenja i neutralisanja srpskog naroda kao političkog faktora na Balkanu i da im smeta što se srpski narod ne miri sa politikom dominacije, što pokazuje otpornost i nepokornost, čak i u uslovima kada su drugi "legli na rudu", a neki čak i grabe za ulogu u kampanji protiv Srbije.

"Zapadu pogotovu smeta proces jačanja specijalnih, paralelnih odnosa Srbije i RS, njihovo infrastrukturno povezivanje, koordinacija u privredi, kulturi, obrazovanju i u međunarodnim odnosima. smeta im što ne uspevaju da zavade Beograd i Banjaluku, što Srbija i RS relativno brže napreduju u razvoju od drugih", ističe Jovanović.

On dodaje da Zapadu posebno smeta što rukovodstvo RS, vodeći se univerzalnim principima međunarodnog prava i svojim vitalnim interesima, ne želi da se odrekne prava zapisanih u Dejtonu, da se usaglasi sa uvođenjem jednostranih, ilegalnih sankcija Rusiji i što sledi politiku vojne neutralnosti Srbije, sprečavajući na taj način da BiH uđe u NATO.

image
VV inauguration
banner