Srbija i Balkan

Li Ming: Kina se raduje saradnji sa Srbijom

Peking i Beograd čvrsto međusobno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet naše dve zemlje, naglašava ambasador

Ambasador Kine Li Ming izjavio je da predstojeća, druga zvanična poseta predsednika te zemlje Si Đinpinga Beogradu, nakon osam godina, predstavlja važnu prekretnicu u napretku i podizanju odnosa dve zemlje na više nivoe, u okviru koje će dva predsednika razmeniti mišljenja o kinesko-srpskim odnosima i međunarodnim regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

"Poseta će pružiti snažnu intelektualnu podršku razvoju kinesko-srpskih odnosa i dati pozitivan doprinos širenju i primeni koncepta 'zajednice zajedničke budućnosti za čovečanstvo', rekao je ambasador na otvaranju medijskog i naučno istraživačkog seminara Srbije i Kine u organizaciji novinskih agencija Tanjug i Sinhua, a uoči predstojeće posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji.

Prema rečima ambasadora, 7. i 8. maja u Beogradu razgovaraće se o tome kako unaprediti pozicioniranje kinesko-srpskih odnosa, zacrtati pravac budućeg razvoja bilateralnih odnosa i dodati nove konotacije praktičnoj saradnji dve zemlje.

"Kina se raduje saradnji sa Srbijom kako bi ovu posetu iskoristili kao priliku za dalje učvršćivanje čeličnog prijateljstva dve zemlje, produbljivanje političkog međusobnog poverenja, proširenje praktične saradnje, otvaranje novog poglavlja u istoriji kinesko-srpskih relacija i kako bi dali novi doprinos izgradnji zajedničke budućnosti", naglasio je ambasador.

Ambasador je podsetio da su poslednjih godina pod strateškom vizijom predsednika dveju zemalja kinesko-srpski odnosi su ostvarili skokovit razvoj.

"Plodonosni rezultati saradnje dve zemlje najbolje su potvrda koncepta zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo", kazao je on.

Naglasio je da Peking i Beograd čvrsto međusobno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet naše dve zemlje.

"Kina i Srbija međusobno podržavaju samostalan izbor razvojnih puteva, blisko sarađuju u procesu realizacije, modernizacije i međusobno se dopunjuju", rekao je on.

Momirović: Odnosi sa Kinom prevazišli nivo strateškog partnerstva

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da su politički, ekonomski i trgovinski odnosi Republike Srbije i Narodne Republike Kine su dostigli, a potom i prevazišli nivo strateškog partnerstva.

"Prevazišli smo nivo strateškog partnerstva pre svega ostvarivanjem neraskidivog prijateljstva naših lidera država i naroda - predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Si Đinpinga. Želim da istaknem da se Kina nalazi među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije i najvećim investitorima u srpsku privredu, koja je od 2014. do 2023. godine iznosila više od 5,5 milijardi evra", rekao je Momirović na seminaru.

Istakao je da je Kina u 2023. bila naš drugi spoljnotrgovinski partner sa ukupnim iznosom robne razmene od 6,1 milijardu evra, a odmah zatim i naše sedmo izvozno tržište sa učešćem od 4 odsto u ukupnom srpskom izvozu.

"Robna razmena odvija se stalnim trendom uvećanja. Za poslednjih 10 godina ukupna vrednost robne razmene povećana je četiri puta, a naš izvoz u Kinu je poslednjih 10 godina povećan za nešto više od 87 puta", naveo je ministar.

On je istakao da će dodatni impuls u napretku bilateralne trgovinske saradnje pružiti liberalizacija slobodne trgovine, koja je omogućena nedavnim potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Narodne republike Kine i Republike Srbije.

"Na osnovu ovog sporazuma srpskim izvoznim proizvodima otvara se mogućnost za pristup kineskom tržištu, ali će on ujedno i doprineti privlačenju novih investicija u našu privredu. Razvoj trgovine je prethodni i neophodni razvoj infrastrukture. Srbija je uz pomoć Kine obnovila svoju infrastrukturu, završila železnicu, izgradila veliki broj autoputeva, aerodroma i veliki broj drugih lokalnih infrastrukturnih projekata", rekao je Momirović.

image