Srbija i Balkan

Odjeci Spajićeve najave: Crna Gora između plate od 1.000 evra i glasa za "genocid u Srebrenici"

Podržavanje te rezolucije od strane crnogorske vlade dodatna je sramota Crne Gore i nasilje nad istinom i savešću njenog nosećeg naroda – srpskog, kaže za RT Balkan književnik Milutin Mićović
Odjeci Spajićeve najave: Crna Gora između plate od 1.000 evra i glasa za "genocid u Srebrenici"© R.R./ATAImages

Par sati pošto je u Skupštini Crne Gore najavio da će Crna Gora glasati za rezoluciju UN o Srebrenici i da "nema problem da to uradi", premijer Milojko Spajić izjavio je da "amandmani koje je predložila Crna Gora nisu usmereni protiv bilo koga, već su tu da smire političku situaciju". Spajić je dodao da glasanjem za rezoluciju o Srebrenici Crna Gora "ne osuđuje srpski narod, Srbiju, niti Republiku Srpsku, a predloženi amandmani upravo obesmišljavaju narativ da su Srbi genocidan narod".

"To ne postoji, nijedan narod nije genocidan, nisu ni Nemci", rekao je Spajić u intervjuu na Prvom programu TVCG.

Premijer Crne Gore iskoristio je jučerašnju sednicu NS CG i da uz očekivanu najavu o glasanju za rezoluciju u UN saopšti i da će prosečna plata u ovoj državi do kraja godine biti – 1.000 evra, kao i da Crnu Goru u bliskoj budućnosti čeka članstvo u Evropskoj uniji.

Istovremeno, podgorički portal IN4S pozvao je sinoć "Srpsku pravoslavnu crkvu, a posebno njenu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i visokopreosvećenog Mitropolita Joanikija, da izopšte iz pravoslavlja sve one članove izvršne vlasti i sve one činioce drugih nivoa vlasti u Crnoj Gori koji se izjasne za podršku rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a pravoslavne su veroispovesti".

Ovaj portal uputio je osim ovog i "poziv na hitno jedinstveno i snažno delovanje svih srpskih javnih subjekata – od medija, preko nevladinih udruženja – do političkih partija i koalicija kako bi se osujetila namera dela izvršne vlasti u Crnoj Gori da pod ucenama centara moći u Ujedinjenim nacijama podrži predlog rezolucije "Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995".

"Srbi nisu genocidan narod niti se u Srebrenici dogodio genocid. Ne negiramo da se dogodio strašan zločin i osuđujemo ga. Premijera Milojka Spajića podsećamo da nije dobio mandat od srpskog naroda da bi glasao za antisrpske rezolucije. Glasanje za rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i glasanje u Strazburu za članstvo terorističke tvorevine koju neki zovu 'država Kosovo' u Savetu Evrope – crvene su linije preko kojih srpski narod u Crnoj Gori ne sme da pređe", saopštio je ovaj portal, pozivajući predstavnike srpskih političkih partija u Skupštini Crne Gore da uskrate podršku Vladi Milojka Spajića ukoliko istraje na opredeljenju da Vlada podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković pozvao je sinoć "druge srpske partije da uskrate podršku Vladi, podgoričkom parlamentu i drugim lokalnim vlastima kako bi sačuvali obraz u ovim užasnim vremenima".

"Tužnim srcem sam primio informaciju premijera Crne Gore Milojka Spajića da će zvanična Crna Gora glasati za 'rezoluciju o Srebrenici'. To znači da će žig genocidnog naroda nositi i naša deca i unuci koja Bogu i narodu ništa nisu zgrešila. Milojko Spajić je bez sumnje talentovan ekonomista, ali zahvaljujući njegovoj Vladi će naša deca sutra u školi čitati da pripadaju genocidnom narodu", navodi se u saopštenju Dajkovića.

Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio juče da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti Skupštini da usvoji Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

"Očekujem da ćemo imati podršku i vlasti i opozicije, jer mislimo da jedan takav zločin takođe treba da osudi ovaj Parlement", kazao je Mandić.

Književnik Milutina Mićovića za RT Balkan jutros kaže da "odluku da Crna Gora glasa u UN za rezoluciju o počinjenom 'genocidu' u Srebrenici, doživljava kao produžetak NATO bombardovanja srpskih zemalja, sad drugim sredstvima". 

"Sada se direktno bombarduje kolektivna svest srpskog naroda, njegova istorija i kultura, karakter. Podržavanje te rezolucije od strane crnogorske vlade dodatna je sramota Crne Gore i nasilje nad istinom i savešću njenog nosećeg naroda – srpskog. Crna Gora je, nažalost, zauzela taj kurs, upravo u vreme bombardovanja srpskog naroda '99. od strane  NATO-a", kaže Mićović. 

Dodaje da je Crna Gora "pogazila tada svoju junačku tradiciju i postala sluga svetskih moćnika,  upravo onih moćnika koji su je bombardovali i u prva  dva svetska rata". 

"Taj politički kurs Crne Gore vodi je u antisrpstvo, što je drugo ime za  uništenje svog istorijskog dostojanstva, okretanje leđa i svojim istorijskim prijateljima i put u svoju bezličnost i nestajanje. Sa tim se Srbi u Crnoj Gori ne mire što su i pokazali.

S druge strane, agresivno diktiranje manjim državama pravila ponašanja, od strane SAD, govori o unutrašnjoj krizi zapadnog sveta, koji u sudaru s Rusijom gubi status svetske sile i svoje kulturno i demokratsko dostojanstvo", navodi Mićović. 

"Ovaj levijatanski napad na dostojanstvo srpskog naroda govori o njegovoj važnosti koji stoji na putu kao prepreka ostvarenju tih totalitarnih namera sveta koji se već ponaša kao ranjena zver. Ne mogu, ipak, da ne verujem u svoj narod. Verujem pored mnogih antinarodnih i antiistorijskih poteza zvanične crnogorske vlasti. Verujem da će narod izdržati sve i sačuvati obraz i dostojanstvo i svoje istorijske prijatelje", zaključuju književnik Milutin Mićović u izjavi za RT Balkan.

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković za RT Balkan kaže da je "kao predsednik partije koja je deo vladajuće koalicije u Glavnom gradu, ali i kao Srbin, dužan da izrazi duboko neslaganje sa predlogom teksta pomenute rezolucije", jer smatra da bi se njenim usvajanjem "ispunio glavni cilj: planetarni genocidni ausvajs na čelo svih Srba, ma gde živeli". 

"Mnogo važnije od onoga što misli zvanično Sarajevo, Vašington ili Brisel je šta misle oni Srbi koji su glasali za NATO stranke u Crnoj Gori, jer te stranke danas hoće da donesu odluku da je srpski narod genocidan. Naravno, to se ne odnosi samo na srpski narod u Republici Srpskoj ili Srbiji, nego i u Crnoj Gori. Postavljam pitanje: kakve veze naša maloletna deca danas imaju sa odlukom Vlade o 'rezoluciji o genocidu u Srebrenici', kad znamo da nisu bili ni rođeni u to vreme?", pita Dajković.

"Prema tekstu pomenute rezolucije uspostaviće se 'Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici' na nivou cele planete, valjda da se upiše u kolektivno sećanje svih naroda na svetu da su tamo neki 'zli Srbi' počinili genocid, a onda će, po već osmišljenom scenariju, da to sećanje 'po dubini' spuste i u naš obrazovni sistem. Najzad, glavno pitanje je šta ćemo da odgovorimo našoj deci kad nas jednog dana pitaju da li smo bili deo vlasti – na gradskom ili državnom nivou – kada je ta rezolucija usvojena', reči su Dajkovića za naš portal.

"Zbog svega navedenog smatram da sve srpske partije u Crnoj Gori – od najmanjih do najvećih – treba jasno da se odrede o tom pitanju i kažu 'NE' takvim inicijativama po cenu svega, a kamoli po cenu daljeg učešća u bilo kom nivou vlasti", zaključuje Dajković.

"Instalirana vlast donela je odluku kakva se i očekivala. Srbi u Crnoj Gori nalaze se u vrlo složenoj poziciji. Polako ali sigurno gase se očekivanja o nekim ozbiljnijim promenama. Prihvaćene su sve nelegitimne odluke bivše vlasti. Svesni smo izdaje crnogorske vlasti i sve moramo braniti iz početka", kratko za RT Balkan kaže Momo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori. 

"Glasanjem za antisrpsku rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Crna Gora će po treći put dati svoj doprinos žigosanju srpskog naroda kao genocidnog. Prvi put je to učinio DPS-ov kriminogeni režim pod dirigentskom palicom dobrotvora 'Majki Srebrenice', Mila Đukanovića, drugi put, leta 2021. godine, Vlada Zdravka Krivokapića uz sadejstvo Demokrata i celokupne opozicije predvođene DPS-om i danas kada je Vlada Crne Gore odlučila da podrži rezoluciju koju su pred UN predložile Nemačka i Ruanda. Međutim, ovaj poslednji potez Vlade Milojka Spajića ostaviće mnogo dublji trag na buduće odnose Srbije i Crne Gore nego li prve dve sramne rezolucije usvojene u Skupštini Crne Gore, jer će zvanična Podgorica dati doprinos međunarodnom žigosanju srpskog naroda pred očima celokupnog sveta. Premijer Milojko Spajić ostaće upamćen kao prvi premijer jedne zemlje koji je trećinu svog stanovništva (srpski narod) proglasio genocidnim", piše sinoć u autorskom tekstu podgorički portal "Borba".

image