Svet

Italijanski predsednik: Ruska kultura je integralni deo evropske kulture

Serđo Matarela odgovorio na kritike zbog toga što je čuvena operska kuća na repertoar postavila operu "Boris Godunov"
Italijanski predsednik: Ruska kultura je integralni deo evropske kulturewww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Alessandro Bremec

Velika ruska kultura ne može da se poništi bez obzira na ratove koje njeni lideri započinju, poručio je italijanski predsednik Serđo Matarela, osvrnuvši se na činjenicu da je nova sezona milanske Skale otvorena premijerom opere ruskog kompozitora Modesta Musorgskog.

"Velika ruska kultura je integralni deo evropske kulture", naveo je Matarela, prenose italijanski mediji.

On je tokom večere sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen poručio da premijera ruskog kompozitora ne može da se dovede u vezu sa ratom u Ukrajini, kao i da ne može da se govori o propagandnoj pobedi predsednika Rusije Vladimira Putina.

"To nisu stavovi sa kojima se slažem ni na kulturnom, ali ni na političkom planu", rekao je Matarela i istakao da rat nema veze sa građanima Rusije i ruskom kulturom.

Tokom otvaranja nove sezone, ispred milanske Skale je demonstriralo 20-ak ljudi zbog toga što je čuvena operska kuća na repertoar postavila operu "Boris Godunov".

Oni su mahali ukrajinskom zastavom i istakli transparente sa porukama kojima se za rat u Ukrajini osuđuje predsednik Rusije Vladimir Putin.

image