Svet

Zahuktava se novi svetski trgovinski rat?

Produbljuje se trgovinski rat dveju supersila. Peking je tužio Vašington Svetskoj trgovinskoj organizaciji, američka administracija odgovorila sankcionisanjem još kineskih kompanija
Zahuktava se novi svetski trgovinski rat?www.globallookpress.com © Frank Hoermann/SVEN SIMON

Nakon što je Kina podnela tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Sjedinjenih Država zbog kontrole izvoza poluprovodnika, američka administracija je dodala još 30ak kineskih kompanija na "crnu listu", produbivši tenzije između dve svetske ekonomske supersile.

Kako prenosi "Blumberg" pozivajući se na neimenovane izvore, američko Ministarstvo trgovine dodaće iduće sedmice "Jangce memori tehnolodžis", vodećeg kineskog proizvođača memorijskih čipova koji je u pregovorima o saradnji sa "Eplom" i još 30 drugih kompanija na takozvanu listu entiteta kojima je zabranjeno da kupuju tehnologiju od američkih firmi, osim ako nemaju specijalnu dozvolu za izvoz koju izdaje američko ministarstvo.

Te mere Vašingtona već su osetili "Huavei" i kineski lider u proizvodnji čipova "Međunarodna korporacija za proizvodnju poluprovodnika", podseća "Blumberg".

SAD su "politizovale i napravile oružje od ekonomske saradnje", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Zloupotreba mera kontrole izvoza ometa normalnu međunarodnu trgovinu čipova i drugih proizvoda, narušava globalni lanac snabdevanja poluprovodnicima i remeti globalnu trgovinu, rekao je on.

"Poslednjih godina, SAD koriste nacionalnu bezbednost kao izgovor da ometaju normalnu međunarodnu trgovinu, što međunarodna zajednica široko odbacuje. STO je nedavno zauzela stav da su carine na čelik i aluminijum koje su SAD selektivno nametnule 2018. godine u ime nacionalne bezbednosti prekršile pravila STO. To pokazuje da bezbednosni izuzeci ne pružaju sigurno utočište za jednostrane ili protekcionističke prakse", rekao je Vang komentarišući kinesku tužbu pred Svetskom trgovinskom organizacijom.

Zemlje treba da ustanu i kažu "ne" unilateralizmu i protekcionizmu Vašingtona. Ovo je uzrok koji utiče na stabilnost globalnog trgovinskog sistema, i što je još važnije, na to da li međunarodna pravda može prevladati, poručio je on.

Budući da su SAD blokirale imenovanja u najviše telo STO koje se bavi trgovinskim sporovima, ako kineska tužba i prođe, biće to samo prvi korak u dugoj proceduri koja se možda nikada neće rešiti, prokomentarisao je "Global tajms".

Najnoviji potez Vašingtona predstavlja eskalaciju američko-kineskog sukoba oko tehnologije. Bajdenova administracija je u oktobru predstavila širok skup ograničenja za Kinu kada je reč o izvozu poluprovodnika i opreme za proizvodnju čipova, sa ciljem da ograniči dominaciju Pekinga u tehnološkoj industriji.

Američki zvaničnici kažu da su uveli najnovija ograničenja za čipove kako bi se sprečilo da Kina postane ekonomska i vojna pretnja. Bajdenova administracija želi da osigura da proizvođači čipova u Kini ne budu u stanju da naprave napredne poluprovodnike koji bi ojačali kinesku vojsku.

Kina, koja je žestoko kritikovala poteze SAD, odgovorila je pripremom paketa vrednog 143 milijarde dolara za svoju industriju poluprovodnika.

image