Svet

Mediji: Šef NATO-a na čelu Međunarodnog monetarnog fonda?

Jens Stoltenberg, američki favorit za šefa MMF-a
Mediji: Šef NATO-a na čelu Međunarodnog monetarnog fonda?www.globallookpress.com © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg mogao bi da postane novi šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenela je norveška televizija TV 2, pozivajući se na pouzdane izvore u vojnom bloku predvođenom SAD.

Štaviše, odlazeći generalni sekretar je favorit SAD za vođenje organizacije sa sedištem u Vašingtonu, dodao je izvor. Fond trenutno vodi Kristalina Georgieva, ekonomista iz Bugarske, čiji mandat prestaje 2024. godine.

Stoltenberg je trebalo da napusti NATO u septembru, ali mu je mandat produžen do kraja 2023. zbog sukoba u Ukrajini. Budući da nema jasnih kandidata za naslednika, Stoltenberg bi mogao da produži svoj mandat čak i nakon 2023. godine, potencijalno za još godinu dana, preneli su svetski mediji.

Pre nego što mu je produžen mandat, Stoltenberga je norveška vlada postavila za šefa centralne banke te zemlje.

Stoltenberg, koji je na čelo NATO-a došao 2014. godine, bio je dva puta premijer Norveške, kao i ministar finansija, industrije i energetike.

Nekoliko visokorangiranih političara se navodno razmatra za novog šefa vojnog bloka. NATO navodno ima za cilj da na čelo prvi put postavi ženu, a među kandidatkinjama su slovačka predsednica Zuzana Čaputova, estonska premijerka Kaja Kalas i bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Početkom novembra, "Njujork tajms" je preneo da je "glavni kandidat" koga Vašington favorizuje da zameni odlazećeg generalnog sekretara NATO-a Kristija Frilend, aktuelna ministarka finansija i zamenica premijera Kanade.

Ova političarka poznata je po svom snažnom proukrajinskom i antiruskom stavu, unuka je Mihaila Čomjaka, koji je izdavao pronacističke i antisemitske novine u okupiranom poljskom gradu Krakovu.

Frilandova je u eseju "Moja Ukrajina" iz 2015. stala na stranu dede i babe opisavši ih kao "političke izgnanike sa odgovornošću da održe u životu ideju nezavisne Ukrajine".

image
VV inauguration
banner