Svet

Kijev planira vojne provokacije na granici sa Belorusijom?

Bivši poslanik ukrajinske Rade poručio da je moguće da će Azov ući na teritoriju Belorusije
Kijev planira vojne provokacije na granici sa Belorusijom?www.globallookpress.com © Nazar Furyk

Bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Ilja Kiva tvrdi da Kijev priprema vojne provokacije na granici sa Belorusijom usled kojih bi trupe bataljona "Azova" mogle da prodru na teritoriju Belorusije.

"Na belorusko-ukrajinskoj granici, u regionu Volinske oblasti, kijevski režim sprema vojne provokacije koje planira da sprovede u bliskoj budućnosti. Moguće je da će male grupe boraca 'Azova' probiti granicu i ući na teritoriju Belorusije", napisao je bivši poslanik Rade na Telegramu.

Ovo je, kako je dodao, neophodno kako bi Kijev opravdao ulazak poljskih vojnih snaga u zapadni deo Ukrajine (u Lavovskoj oblasti).

Poljski plaćenici su već sad, prema tvrdnjama iz Moskve, među najbrojnijim stranim plaćenicima koji se bore na strani Kijeva. 

O tome da je Varšava zainteresovana da proširi uticaj na zapadne teritorije Ukrajine govorio je i ruski predsednik Vladimir Putin. Poručio je da Poljska nije zaboravila na one delove Ukrajine koji su joj nekada pripadali, te da se i dalje u uskim krugovima, a posebno sada razgovara na ovu temu. 

Takođe, na Telegram kanalima poslednjih meseci kružile su objave u kojima se govorilo da diplomatska predstavništva Poljske sprovode anketu u nekoliko zapadnih oblasti Ukrajine o tome da li su ljudi koji žive u njima zainteresovani za veću umešanost Poljske i njenu pomoć ovim građanima.

Poljska je jedan od glavnih vojnih saveznika SAD u Evropi i trenutno aktivno radi militarizaciji zemlje, te je u skladu sa tim i spustila donju granicu za učešće u vojnim vežbama koje promoviše država.

Iz Minska su još pre par meseci rekli da militarizacija Varšave neće doneti ništa dobro i da, naprotiv, može dovesti do širenja vojnog sukoba u ostalim delovima Evrope.

Usled aktuelnih pretnji, Belorusija nastavlja da se priprema za potencijalni vojni sukob koji bi mogao nastati ukoliko neko napadne njene teritorije. 

Minsk i Moskva sprovode rusko-beloruske vežbe i jačaju vojnu saradnju u okviru Savezne države, dok Kremlj Minsku šalje i najsavremenije oružje - sisteme S-400 i mobilne raketne sisteme "Iskander" - u cilju zaštite zapadnih granica ove dve države.

image