Svet

Oči u oči: Prvi put se sreli Zalužni i Mark Mili

Dvojica vojnih zvaničnika ovim susretom naglašavaju dodatno jačanje veza dve vojske
Oči u oči: Prvi put se sreli Zalužni i Mark Miliwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Najviši američki vojni oficir, armijski general Mark Mili, prvi put se sastao sa ukrajinskim kolegom Valerijem Zalužnim oči u oči, na nepoznatoj lokaciji, u jugoistočnoj Poljskoj.

Načelnici generalštaba dve zemlje, koji su i do sada često razgovarali o vojnim potrebama Ukrajine ali se nikada nisu sreli uživo, ovim sastankom, kako navodi Asošiejted pres, naglašavaju jačanje veza između dve vojske u kritičnom trenutku kada se rusko-ukrajinski sukob primiče svojoj prvoj godišnjici.

Susret se, podseća ova agencija, dešava u periodu kada međunarodna zajednica pojačava vojnu pomoć Ukrajini, a Amerika pruža proširene obuke ukrajinskih trupa i obezbeđuje raketnu bateriju Patriot, tenkove, jače sisteme protivvazdušne odbrane i druge vrste naoružanja.

Vojni pukovnik Dejv Batler, portparol Milija, rekao je da je "postojala nada" da će Zalužni ove nedelje otputovati u Brisel na sastanak NATO-a i drugih šefova odbrane, ali kada je u ponedeljak postalo jasno da se to neće dogoditi, pala je odluka da se dvojica vojnih zvaničnika sastanu u Poljskoj, blizu granice.

image
VV inauguration
banner