Svet

Tramp da plati skoro milion dolara zbog tužbe protiv Hilari Klinton

Sudiju koji stoji iza presude na funkciju je 1997. godine postavio bivši predsednik SAD i Hilarin muž Bil Klinton, navode mediji
Tramp da plati skoro milion dolara zbog tužbe protiv Hilari KlintonGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Bivši predsednik SAD Donald Tramp i njegovi advokati moraju da plate više od 937.000 dolara zbog tužbe koju su podneli protiv bivše državne sekretarke Hilari Klinton.

Federalnog sudiju Džona Midlbruksa, koji je doneo presudu, na funkciju je postavio 1997. godine bivši predsednik i Hilarin muž Bil Klinton, navodi Rojters.

Midlbruks, koji je u septembru odbacio Trampovu tužbu, izjavio je da je kazna opravdana jer se u Trampovim postupcima nazire obrazac zloupotrebe sudova zarad političke agende.

"Ovaj slučaj nikada nije trebalo da bude pokrenut. Njegova pravna neadekvatnost bila je jasna od početka. Nijedan razuman advokat ga ne bi pokrenuo. Namenjen je u političke svrhe, nijedna od tačaka izmenjene žalbe nije navela prepoznatljiv pravni zahtev", napisao je Midlbruks u pisanoj presudi na 45 strana.

Tramp je tužio Klintonovu, demokratsku kandidatkinju na predsedničkim izborima SAD 2016. godine, tvrdeći da su ona i druge demokrate pokušale da "nameste" izbore lažno optužujući Trampovu kampanju za veze sa Rusijom.

Sudija Midlbruks odbacio je tužbu u septembru, nazvavši je "političkim manifestom od dve stotine stranica u kome se izlažu Trampove pritužbe protiv onih koji su mu se suprotstavili".

Donald Tramp je na predsedničkim izborima 2020. godine izgubio od demokratskog kandidata Džozefa Bajdena, nakon čega je tvrdio da su izbori bili namešteni.

U novembru prošle godine, on je najavio da će se ponovo kandidovati na predsedničkim izborima 2024. godine.

image
VV inauguration
banner