Svet

"Špigl": Ovom jedrilicom je navodno sabotiran Severni tok (FOTO)

Prema navodima "Špigla", taj brod su u lokalnoj firmi za iznajmljivanje zakupila grupa nepoznatih lica, a izveštaj u koji su novinari tog lista imali uvid sadržala je i njegovu fotografiju
"Špigl": Ovom jedrilicom je navodno sabotiran Severni tok (FOTO)www.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard

Nastavlja se s pokušajima kontrole štete izazvane otkrićem američkog novinara Simora Herša da su SAD i Norveška odgovorne za sabotažu na gasovodu Severni tok 1 i 2. 

U tom smeru je nemački list "Špigl" objavio fotografiju jedrilice koja je navodno korišćena u pripremi i sprovođenju terorističkog napada na Severni tok.

Jedrilica "Andromeda", koja je navodno korišćena za transport eksplozivnih naprava, bila je usidrena u luci Brege, na ostrvu Rigen na severu Nemačke.

Prema navodima "Špigla", jedrilicu su lokalnoj firmi za iznajmljivanje zakupila grupa nepoznatih lica, a izveštaj u koji su novinari tog lista imali uvid sadržala je i njegovu fotografiju.

Reč je o luksuznoj jahti dužine 15 metara koju proizvodi nemačka kompanija "Bavarija jahts". Kako navodi nemački list, taj brod poseduje moćan motor i pogodan je za plovidbu na otvorenom moru.

Kako se navodi u izveštaju, to plovilo je napustilo luku u Rostoku pre nešto što se na kratko usidrilo u luci Vik, na severu ostrva Rigen.

Nemački tužioci rekli su nedavno za "RIA Novosti" da su između 18. i 20. januara 2023. godine tragali za neimenovanim brodom, navodno zbog sumnjivog zakupa. Oni su potvrdili da postoji sumnja da je taj brod korišćen za prevoz eksplozivnih naprava koje su korišćene tokom sabotaže na Severnom toku.

Kako se navodi u nemačkom tužilaštvu, nema indikacija da je kompanija u čijem se vlasništvu nalazi broj učestvovala u organizaciji napada.

"Njujork tajms" je nedavno objavio da iza napada na Severnu tok navodno stoji "proukrajinska organizacija", čiji ciljevi "nisu nužno bili poznati vlastima u Kijevu". Nemački list "Cajt" je napad povezao sa osobama iz Ukrajine, dok je "Tajms" tvrdio da su zapadnim obaveštajnim službama poznata imena ukrajinskih sponzora sabotaže na Severnom toku.

image
VV inauguration
banner