Svet

"Njujork tajms": Od smrti Zelenskog do udara na Kremlj - procurili "džoker" scenariji Vašingtona

Iznenađujući scenariji, prema oceni Odbrambene obaveštajne agencije, uključuju smrt predsednika Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Vladimira Zelenskog
"Njujork tajms": Od smrti Zelenskog do udara na Kremlj - procurili "džoker" scenariji Vašingtona© Tanjug/AP Photo/Libkos

Tajni obaveštajni dokument do kojeg je došao "Njujork tajms", a koji je bio među onima koji su procurili na internet ove godine, pružio je uvid u pripreme Sjedinjenih Država za nepredviđene situacije u Ukrajini.

Analiza Odbrambene obaveštajne agencije navodi da postoje četiri takva "nepredviđena" scenarija i kako bi oni mogli da utiču na tok sukoba u Ukrajini. Hipotetički scenariji uključuju smrt predsednika Rusije Vladimira Putina i ukrajinskog Vladimira Zelenskog, smenu rukovodstva u Oružanim snagama Rusije i ukrajinski udar na Kremlj.

U dokumentu se navodi da će sukob potrajati, ali bi svaki od ovih "džoker" scenarija potencijalno mogao da dovede do eskalacije, primirja ili ne bi suštinski uticao na situaciju u Ukrajini.

Scenarija su, navodi "Njujork tajms", prilično tipičan proizvod koji su napravile obaveštajne agencije. Osmišljeni su da pomognu vojnim oficirima, kreatorima politike ili zakonodavcima da razmotre moguće ishode velikih događaja dok procenjuju svoje mogućnosti.

Jedan od četiri hipotetička scenarija pokazuje šta bi se moglo dogoditi ako Ukrajina udari na Kremlj. Identifikovan je širok spektar potencijalnih implikacija. Događaj bi mogao da dovede do eskalacije, pri čemu bi Putin odgovorio sveobuhvatnom vojnom mobilizacijom i razmatranjem upotrebe taktičkog nuklearnog oružja. Ili bi strahovi javnosti mogli da ga navedu da pregovara o nagodbi rata.

Bajdenova administracija je posebno zabrinuta zbog mogućeg udara Ukrajine na Moskvu jer bi to moglo da izazove dramatičnu reakciju Rusije. Opasnosti od ovakvog napada Ukrajine jedan su od razloga što Sjedinjene Države oklevaju da Kijevu obezbede rakete većeg dometa.

Neke analize obaveštajnih agencija daju procenu najverovatnijeg rezultata određenog događaja, ali "džoker" dokument ne, on opisuje različite moguće scenarije bez procene onoga što bi moglo biti najverovatnije, objašnjava "Njujork tajms".

Američki zvaničnici su odbili da kažu da li je dokument originalan, ali nisu osporili njegovu autentičnost. Dokument je sličan drugima koje je izradilo zajedničko osoblje Pentagona za koje su zvaničnici priznali da su stvarni.

Američki zvaničnici su takođe upozorili da su procureli dokumenti datirani i da u mnogim slučajevima ne predstavljaju trenutne procene raznih obaveštajnih agencija.

image