Svet

Kina sve prisutnija na Antarktiku: Zapad se boji špijunaže

Peking je počeo sa gradnjom pete svoje stanice koja, kako se navodi, može da obezbedi praćenje i komunikaciju za sve veći broj kineskih satelita za polarno posmatranje
Kina sve prisutnija na Antarktiku: Zapad se boji špijunaže© Xinhua

Kina povećava svoje prisustvo na Antarktiku, a prema novim satelitskim snimcima koje je prikupio istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, ova zemlja nastavila je izgradnju svoje pete stanice u južnom polarnom regionu.

Peking je nastojao da razvije nove brodske rute na Arktiku i proširi svoja istraživanja na Antarktiku, a zapadne vlade, kako prenosi Rojters, brinu da bi sve veće kinesko prisustvo u polarnim regionima moglo da armiji te istočne zemlje obezbedi bolje mogućnosti nadzora.

Očekuje se da će nova stanica, na neimenovanom ostrvu u blizini Rosovog mora, uključivati opservatoriju sa satelitskom zemaljskom stanicom, i kako se navodi, ona bi trebalo da pomogne Kini da "popuni veliku prazninu" u svojoj mogućnosti pristupa kontinentu, navodi  se u izveštaju Centra za strateške i međunarodne studije.

"Stanica može da obezbedi praćenje i komunikaciju za sve veći broj kineskih naučnih satelita za polarno posmatranje, ali njena oprema istovremeno može i da se koristi za presretanje satelitskih komunikacija drugih nacija", dodaje se u saopštenju, dok Kina, međutim, odbacuje tvrdnje da bi se takve stanice koristile za špijunažu.

Objekat je, ipak, kako se navodi u saopštenju koje Rojters prenosi, dobro pozicionirana za prikupljanje obaveštajnih podataka o signalima nad Australijom i Novim Zelandom i telemetrijskih podataka o raketama lansiranim iz novog australijskog svemirskog centra "Arnhem".

Agencija dodaje da, iako SAD i dalje imaju najveće prisustvo svojih istraživača na Antarktiku, "otisak" Kine raste brže.

Prema Ugovoru o Antarktiku iz 1959. godine, čiji je Kina potpisnica, aktivnosti na kontinentu su ograničene na "miroljubive svrhe". Vojnom osoblju je dozvoljeno da sprovodi naučna istraživanja, ali im je zabranjeno postavljanje baza, izvođenje manevara ili testiranje oružja.

U izveštaju Pentagona iz 2022. navodi se da je nova antarktička infrastruktura Kine verovatno delimično namenjena jačanju njenih budućih zahteva za prirodnim resursima i pomorskom pristupu i poboljšanju vojnih sposobnosti.

image