Svet

Kralj i milijarder: "Gardijan" otkrio koliko je bogat Čarls III

Imovina monarha uključuje akcije, automobile, nakit, imanja, konje, retke poštanske marke i vredna umetnička dela, a istraživanje podvlači posebnu privilegiju porodice Vindzor - potpuni imunitet od poreza na nasledstvo
Kralj i milijarder: "Gardijan" otkrio koliko je bogat Čarls IIIwww.globallookpress.com © Stephen Lock

Kralj Čarls III je nasledio imovinu koja se, prema opsežnom istraživanju "Gardijana", procenjuje na skoro dve milijarde funti.

Lično bogatstvo monarha je u velikoj meri skriveno od očiju javnosti i nemoguće je saznati pravu vrednost njegove imovine.

Međutim, "Gardijan" je sproveo obuhvatnu reviziju kraljeve imovine, od seoskih imanja i dragulja, preko slika Monea i Dalija, automobila "rols-rojs" i rasnih konja, sve do dragocenih poštanskih maraka.

Istraživanje podvlači posebnu privilegiju porodice Vindzor: potpuni imunitet od poreza na nasledstvo. To je ono što je omogućilo Čarlsu da nasledi majčino bogatstvo bez uplate i jednog svog penija u javnu kasu.

Sve u svemu, Čarlsovo privatno bogatstvo procenjuje se na 1,815 milijardi funti.

Kralj isti kao svi drugi!?

Reagujući na istraživanje "Gardijana", kraljev portparol je saopštio: "Iako ne komentarišemo privatne finansije, vaše brojke su veoma kreativna mešavina spekulacija, pretpostavki i netačnosti."

Bakingemska palata je odbila da ponudi alternativne brojke, insistirajući da bi one trebalo da "ostanu privatne, kao kada je reč o bilo kojoj drugoj osobi."

Međutim, istraživanje kraljevske imovine otkriva da se ona veoma razlikuje od imovine bilo kog drugog pojedinca.

Ova imovina sadrži i zvanične državne poklone, koji se vode kao privatna svojina, ili ogromna imanja koja donose na desetine miliona prihoda svake godine.

Da bi procenio stvarnu vrednost kraljevih fondova, tim novinara "Gardijana" angažovao je 12 stručnjaka koji imaju iskustva u procenjivanju zemljišta, imovine, vozila, umetnosti i nakita.

Teškoće u razdvajanju javnog od privatnog bogatstva ilustruje flota "rols-rojsova", "bentlija" i "jaguara" u posedu kraljevske porodice. Ipak, "Gardijan" je identifikovao 23 vozila u Bakingemskoj palati i Sandringemu, kraljevom privatnom imanju u Norfolku.

Dodatno zbunjuje što se vozila označena kao "državni automobili" ponekad koriste privatno. Međutim, konzervativna procena onih automobila za koje se sa sigurnošću može pretpostaviti da su privatni, zasnovana na mišljenju stručnjaka, sugeriše da oni vrede 6,3 miliona funti.

Palate, dvorci, rezidencije

Kralj Čarls ne pati od nedostatka palata, dvoraca i rezidencija u kojima može da uživa, ali većina njih tehnički nije njegova.

Međutim, Čarls je od svoje majke nasledio dva seoska imanja koja su među njegovom najvrednijom imovinom. Prvi je Balmoral, koji je kupio suprug kraljice Viktorije Albert godine 1852. u Škotskom gorju.

Ovo imanje obuhvata ne samo zamak Balmoral, već i 21.725 hektara zemljišta, uključujući i obližnje lovište. Imajući u vidu potencijal za šumarstvo, poljoprivredu, odstrel tetreba i jelena, kao i proizvodnju obnovljive energije, imanje je, uz pomoć stručnjaka, procenjeno na 80 miliona funti.

Još vrednije je prostrano imanje Sandringem u Norfolku, koje je Viktorija kupila 1862. Ono je procenjeno na 250 miliona funti, čime je ukupan iznos za zemlju u Engleskoj i Škotskoj dostigao 330 miliona funti.

Konji, poštanske marke, umetnine i dragulji

U kraljičino nasleđe spada i oko 70 rasnih rasa, od kojih se neki čuvaju u Kraljevskoj ergeli u Sandringemu. Njihova ukupna procenjena vrednost je na najmanje 27 miliona funti.

Kraljevska filatelistička kolekcija smatra se najboljom kolekcijom maraka na svetu i sadrži stotine hiljada maraka. Četiri stručnjaka koje smo konsultovali slažu se da ta kolekcija vredi najmanje 100 miliona funti.

Kada je reč o poklonima, pravi se razlika između "zvaničnih" i "ličnih" poklona. Dinastiji Vindzor zabranjeno je da tretira zvanične poklone kao svoju privatnu svojinu.

Pored konja i maraka, tu spadaju i brojna skupocena umetnička dela, koja je porodica dobila na svojim putovanjima. Među njima su i dela Monea, Marka Šagala ili Salvadora Dalija.

"Gardijan" je konsultovao trojicu stručnjaka za umetnička dela kako bi procenio 60 najznačajnijih dela na listi, koja sadrži skoro 400 vrednih dela. Ukupna vrednost iznosi 24 miliona funti.

Kada je u pitanju privatna kolekcija dragocenih dragulja i nakita Vindsora, kraljica Marija, baka Elizabete II, bila je opčinjena nakitom i stekla je najveći deo onoga što sada čini privatnu kolekciju kraljevske porodice.

To daje 54 dragulja u privatnom vlasništvu, u vrednosti od 533 miliona funti.

Kraljevski model poslovanja sličan of-šor poslovima

Nijedan aspekt bogatstva porodice Vindzor nije tajanstveniji od njihovih akcija i investicija, što onemogućava pouzdanu procenu imovine.

Decenijama je kraljevska ulaganja skrivala lažna kompanija koja je stvorena da bi se kraljičino "sramno" privatno bogatstvo zaštitilo od javnog nadzora.

Novinari "Tajmsa" su 1993. godine pretražili registre akcija kompanija FTSE 100, kako bi pronašli kraljevski udeo, izveštavajući da monarh poseduje oko 43 miliona funti.

Takođe, monarh i prestolonaslednik dobijaju desetine miliona funti "privatnih prihoda" godišnje od naslednih imanja. Procenjuje se da je ukupno bogatstvo porodice u akcijama 142 miliona funti.

I to je verovatno prilično potcenjena cifra.

Savetnik, koji je specijalizovan za vođenje finansijskih poslova superbogatih, rekao je porodica Vindsor može da ulaže oko 50 odsto svojih prihoda, za razliku od prosečnog britanskog domaćinstva, koje je proteklih decenija ulagalo svega devet odsto zarade.

Vojvodstvo Lankaster, zemljište i imanje koje se vodi kao profitabilan posao, pruža svakome ko sedi na prestolu unosne godišnje uplate od oko 20 miliona funti godišnje.

Stvoreno kraljevskom poveljom pre nekoliko stotina godina, imanje je vekovima bilo predmet žestoke debate o tome da li njegov profit treba da bude uplaćen u trezor.

Palata naziva vojvodstvo "privatnim poverljivim imanjem suverena", a to je u stvari prilično tajanstveni model sličan of-šor poslovima. Zapravo, ovo vojvodstvo funkcioniše kao privatno vlasništvo monarha: u pet godina koje su prethodile kraljičinoj smrti, donelo je 109 miliona funti.

Prijavljena vrednost ovog imanja bila je 653 miliona funti, čime je Čarlsovo bogatstvo doseglo fantastičnih 1,8 milijardi funti.

image