Svet

Brisanje istorije: I spomenici pričaju priču koju Ukrajina ne želi da čuje

Akcija brisanja sopstvenih korena u Ukrajini se nastavlja
Brisanje istorije: I spomenici pričaju priču koju Ukrajina ne želi da čujewww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE apai

Rada Ukrajine danas je usvojila nacrt zakona ukrajinskog Ministarstva kulture koji predviđa pojednostavljenu proceduru za uklanjanje spomenika koji su na neki način povezani sa SSSR-om ili Ruskom imperijom, rekao je danas ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko.

Krajem prošle godine, u decembru, Tkačenko je, podsetimo, istupio sa inicijativom da se iz državnog registra obrišu svi kulturni spomenici Ukrajine koji predstavljaju simbol Ruske imperije ili, kako je kazao, "sovjetske totalitarne politike i ideologije".

Ipak, pokušaji brisanja istorije i "dekomunizacije" Ukrajine počeli su još 2015. godine. Tada je donet zakon kojim je doneta naredba o uklanjanju svih spomenika iz sovjetskog perioda, ali sa malim izuzećem. Kijev je ipak odlučio da "ostavi u životu" one spomenike koji su bili podignuti u čast žrtava ili pobeda tokom Drugog svetskog rata. 

Direktor ukrajinskog centra za nacionalno sećanje Anton Drobovič danas je kazao da je samo tokom prošle godine zbog zakona o dekomunizaciji u Ukrajini demontirano 145 spomenika. 

Osim napada na materijalne spomenike kulture u Ukrajini, u toku su napadi i na duhovnost, zbog, kako tvrde u Kijevu, veza sa Moskvom. Epicentar ovih napada danas je u Kijevsko-pečerksoj lavri, iako se progoni sveštenstva, paljenje hramova i maltretiranje vernika dešava i u drugim delova zemlje.

image