Svet

"Volstrit džornal": Egipat prkosi Americi, odbio da zatvori vazdušni prostor za rusku vojnu avijaciju

Ruski vojni avioni koji lete do vojnih baza u Siriji ne mogu da lete preko vazdušnih prostora Turske, Jordana i Iraka, ali je Egipat odbio da im ograniči pristup i pored američkih zahteva
"Volstrit džornal": Egipat prkosi Americi, odbio da zatvori vazdušni prostor za rusku vojnu avijacijuwww.globallookpress.com © mod_russia

Egipat je ignorisao američke zahteve da zatvori svoj vazdušni prostor za letove ruske vojne avijacije, rekli su američki i egipatski zvaničnici.

SAD i Ukrajina su ubedile nekoliko zemalja, među kojima se nalaze Turska, Jordan i Irak, da ograniče slobodu preleta ruskoj vojnoj avijaciji, čime je ruskim avionima koji lete do vojnih baza u Siriji produžen za više od 3.000 kilometara, piše "Volstrit džornal".

Egipat je, ipak, odbio da sledi primer svojih arapskih komšija i odbio je zahteve zapadnih zemalja da ruskoj vojsci ograniči pristup svom vazdušnom prostoru, dok američki zvaničnici tvrde da Rusija razmešta svoje oružje iz svoje baze u Siriji u Ukrajinu.

Američki i egipatski zvaničnici su više puta ponovili da su SAD od Egipta u februaru i martu tražili da zabrani prelet ruskim vojnim avionima, čime bi ruske baze u Siriji "bile praktično odsečene", navodi taj list.

Egipat na te zahteve nije odgovorio, te je ruskom vazduhoplovstvu i dalje dopušteno da koristi njegov vazdušni prostor.

Kako piše "Volstrit džornal", i predstavnici Stejt departmenta i predstavnici egipatskog Ministarstva spoljnih poslova su odbili da komentarišu te navode.

Poslednjih nedelja, više ruskih aviona je do Sirije stiglo leteći preko egipatskog vazdušnog prostora, prema američkim zvaničnicima i podacima o letovima koje je pregledao "Volstrit džornal".

Ruske baze u Siriji su među jedinim stalnim vojnim postrojenjima van bivšeg Sovjetskog Saveza i služe kao polazna tačka za letove u Afriku, Karibe i druge delove sveta.

Najmanje sedam letova ruske avijacije prešlo je preko egipatskog vazdušnog prostora u dvonedeljnom periodu krajem aprila i početkom maja, piše "Volstrit džornal".

Podaci o avio-saobraćaju pokazuju i da je između Rusije i Sirije leteo i teretni avion "Antonov An-124", koji je dovoljno veliki da preveze čak i borbena vozila i tenkove, navodi taj list.

Ukrajinci su prošle godine optužili Rusiju da je pomorskim putem transportovala PVO sistem S-300 iz Sirije u Rusiju.

Egipat tradicionalno važi za bliskog saveznika SAD, koje toj bliskoistočnoj zemlji svake godine šalju vojnu pomoć u vrednosti od oko 1,3 milijardi dolara.

Egipatski predsednik Abedl Fatah Al Sisi, ipak, gaji bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Vašington post" je nedavno objavio da u procurelim dokumentima Pentagona piše da je Kairo navodno planirao da pošalje oružje Rusiji, ali da je pod američkim pristiskom ipak od toga odustao.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je Kairo da pošalje svoje artiljerijske granate sovjetske proizvodnje Ukrajini tokom svoje posete Egiptu u martu.

image
VV inauguration
banner