Svet

Savet bezbednosti Belorusije upozorava: NATO sposoban da pokrene vojnu agresiju bez mobilizacije

Beleže se opasne promene u aktivnostima Alijanse, zbog čega su Minsk i Moskva naterani da preduzmu mere strateškog odvraćanja, kaže državni sekretar SB Belorusije Aleksandar Volfovič
Savet bezbednosti Belorusije upozorava: NATO sposoban da pokrene vojnu agresiju bez mobilizacijeGetty © (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

Državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič kazao je da intenziviranje aktivnosti NATO-a u blizini granica te zemlje primorava Minsk i Moskvu da preduzmu mere strateškog odvraćanja.

"Beleže se opasne promene u aktivnostima NATO-a, posebno vojne grupacije Severnoatlantske alijanse, koje su koncentrisane na kontinentu, sposobne da pokrenu vojnu agresiju bez mobilizacije. Već su stvoreni svi uslovi za velike provokacije upotrebom oružanih snaga", kazao je Volfovič.

On je naveo da sve ovo zajedno primorava i Belorusiju i Rusiju da preduzmu nove aktivne mere strateškog odvraćanja, uključujući praktične korake za razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije.

"Zapad trenutno krši sve bezbednosne garancije koje je nekada davao", zaključio je.

Podsetimo, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko upozorio je da je došlo do povećanja aktivnosti i provokacija ukrajinske vojske u blizini granica te zemlje.

"Ukrajina na svaki način pokušava da u sukob uvuče trupe zemalja članica NATO-a. Sve ovo potvrđuje i nedavni pad rakete na teritoriju Poljske", kazao je beloruski lider.

Kako je naveo, zapadne države nastavljaju da jačaju vojni potencijal svojih oružanih snaga, rade na modernizaciji infrastrukture na teritoriji susednih zemalja, povećavaju intenzitet aktivnosti operativne i borbene obuke.

image
VV inauguration
banner