Svet

Putin upozorio da je uništenje američkih sistema "patriot" apsolutno izvesno

Ukrajinska jedinica je ispalila 32 rakete zemlja-vazduh na "kinžal", od kojih svaka košta približno tri miliona dolara. Cena projektila "kinžal" procenjuje se na manje od dva miliona dolara
Putin upozorio da je uništenje američkih sistema "patriot" apsolutno izvesnowww.globallookpress.com © Jens Büttner

U sklopu serije udara na Kijev od 16. maja, rusko vazduhoplovstvo upotrebilo je hipersoničnu balističku raketu "kinžal" da neutrališe američki sistem "patriot", uništavajući njegov radar i kontrolni centar, kao i najmanje jedan lanser, prenosi "Militari voč magazin".

Prema ruskim izvorima, ukrajinska posada koja je upravljala "patriotom" znala je da će uslediti napad, ali je imala samo ograničeno vreme da reaguje zbog velike brzine projektila "kinžal". Ovo je onemogućilo da raketni sistem "patriot" promeni poziciju.

Ukrajinska jedinica je navodno ispalila 32 rakete zemlja-vazduh na "kinžal", od kojih svaka košta približno tri miliona dolara, što znači da je cena za pokušaj obaranja iznosila 96 miliona dolara. Cena projektila "kinžal" procenjuje se na manje od dva miliona dolara.

Veoma visoka cena i ograničen broj raketa za presretanje bili su ključni argumenti da se američki sistemi ne šalju u Ukrajinu. Sada je ponovo dovedena u pitanje efikasnost "patriota". Za "kinžale" se inače smatra da ih je nemoguće presresti, posebno u završnim fazama leta.

"Neka to urade"

"Patrioti" su ipak isporučeni zbog očekivanog i neminovnog kolapsa ukrajinske protivvazdušne odbrane. Prema zapadnim i ukrajinskim izvorima, ukrajinski sistemi "buk" nalaze se u stanju kritične iscrpljenosti.

Uništenje sistema "patriot" dogodilo se za manje od mesec dana nakon što su SAD i Nemačka isporučile ove sisteme Kijevu. U decembru je usledilo upozorenje predsednika Rusije Vladimira Putina da je uništenje sistema, ukoliko budu raspoređeni u Ukrajinu, apsolutno izvesno.

"U redu," rekao je Putin, "neka to urade. Slomićemo 'patriot' kao orah. Onda će morati da razvijaju nove sisteme, što je složen i dugotrajan proces. Naši protivnici polaze od ideje da je ovo, navodno, odbrambeno oružje. U redu, imaćemo to na umu. Protivotrov se uvek može naći", dodao je Putin.

Ovo dokazuje da NATO ne poseduje sisteme nove generacije koji bi mogli da zamene "patriot".

"Kinžal" i MiG-31, zvezde ruskog naoružanja

Raketa "kinžal", koja je korišćena za neutralisanje baterije sistema "patriot", ušla je u upotrebu u ruskoj vojsci krajem 2017. godine, a prvi put je korišćena u Ukrajini, 18. marta 2022. godine, za gađanje podzemnog magacina u zapadnoj Ukrajini, gde se nalazilo naoružanje isporučeno preko Poljske.

Ova raketa je bila oružje izbora za gađanje ciljeva visokog prioriteta daleko iza ukrajinskih linija zbog kombinacije veoma velikog dometa i visokih performansi.

"Kinžal" je široko raspoređen počev od 2017, u novostvorenim eskadrilama udarnih lovaca MiG-31, stalno stacioniranim u oblastima visokih tenzija sa NATO, uključujući Siriju, Belorusiju, Kalinjingrad i Arktik.

MiG-31 se pojavio kao zvezda u ukrajinskom konfliktu, ne samo zbog svog učinka u udarnim misijama, već i zbog njegovih visokih performansi, za koje mnogi zapadni izvori tvrde da su već naneli velike gubitke ukrajinskoj avijaciji.

Verovatno je da će jedina preostala baterija "patriot" sada postati prioritetna meta za ruske snage u Ukrajini.

image