Svet

Biti istraživački novinar na Zapadu: Petočasovno policijsko ispitivanje na aerodromu

Kita Klarenberga, koji je, između ostalog, pisao o tome kako je CIA vrbovala dvojicu terorista koji su učestvovali u napadu na Kule bliznakinje 11. septembra, britanska policija ispitivala je na londonskom aerodromu više od pet sati, pozivajući se na zakon o borbi protiv terorizma
Biti istraživački novinar na Zapadu: Petočasovno policijsko ispitivanje na aerodromuGetty © Richard Heathcote / Staff

Britanska antiteroristička policija privela je novinara Kita Klarenberga po dolasku u London na aerodromu Luton i podvrgla ga višesatnom ispitivanju o njegovim političkim stavovima i izveštavanju za "Grejzon", piše ovaj portal.

Klarenberga je po dolasku u Veliku Britaniju, gde je nameravao da poseti porodicu, 17. maja na londonskom aerodromu sačekalo šest inspektora u civilu, koji su odmah ga odveli u posebnu prostoriju na aerodromu i tamo ispitivali više od šest sati. Kako se navodi u tekstu, interesovalo ih je sve od toga šta misli o trenutnom britanskom rukovodstvu, preko toga zašto živi u Beogradu, do njegovih stavova o sukobu u Ukrajini.

Inspektore zadužene za borbu protiv terorizma koji su ga ispitivali naročito je zanimalo da li "Grejzon" ima nekakav poseban dogovor sa ruskom Federalnom službom bezbednosti (FSB) da objavljuje hakovane materijale.

Tokom ispitivanja, policija je oduzela Klarenbergu sve elektronske uređaje koje je imao kod sebe, kao i SD kartice, preteći mu da će ga uhapsiti ako se ne bude povinovao njihovim naređenjima i odgovarao na pitanja, navodi "Grejzon".

U tekstu koji je napisao urednik i osnivač ovog medija, Maks Blumental, ocenjuje se da je ovakav policijski postupak prema Klarenbergu vid "osvete Londona" za novinareve izveštaje u kojima je razotkrivao velike afere britanskih i američkih obaveštajnih službi. Podseća se da je prošlog oktobra, Klarenbergov izveštaj o britanskim planovima da dignu u vazduh most u Kerču koji povezuje Krim i Rusiju dospeo na naslovne strane brojnih svetskih medija, kao i da je u aprilu ove godine pisao o tome kako je CIA vrbovala dvojicu otmičara aviona koji su učestvovali u terorističkom napadu na Kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra.

Izdvojen je i njegov tekst o razotkrivanju britanskog novinara Pola Mejsona i njegovih veza sa britanskim bezbednosnim službama u cilju uništavanja "Grejzona" i drugih medija, profesora i aktivista koji su kritični prema ulozi NATO-a u Ukrajini. 

"Klarenbergovi izveštaji ne sadrže netačnosti niti ništa što bi bila dezinformacija, zbog čega su ljudi poput Mejsona povezani sa službama, frustrirani njime", navodi "Grejzon" u tekstu u kojem se ističe da ne postoji nikakav dokaz da su ruski hakeri bili Klarenbergov izvor.

U tekstu se opisuje da je novinar putovao iz Beograda, gde živi, u posetu porodici i prijateljima i da je odmah po sletanju, odveden u sobu za ispitivanje na Lutonu.

Sam Klarenberg rekao je da je inspektore zanimao njegov novinarski rad, naročito u "Grejzonu", politički stavovi, ali i bizarnosti poput toga koliko plaća kiriju u Beogradu i da li su u to uključeni troškovi električne energije. Klarenbergu su, uz elektronske uređaje i meomorijske kartice, oduzete i sve kartice iz banaka za koje, kao i za elektronske uređaje i kartice, kaže da ne zna šta su uradili s njima i zbog čega su im bile potrebne.

Policija je Klarenbergu uzela otiske, više puta je fotografisan, uzet mu je DNK. Rečeno mu je da će njegovi otisci biti obrisani iz baze, osim ako se ne nađu negde u Avganistanu. Nedelju dana posle ispitivanja, policija je vratila Klarenbergu njegov laptop sa lepljivom trakom prelepljenom preko kamere, kao i dve memorijske kartice, dok su treću, na kojoj je uglavnom bila muzika, zadržali jer bi mogla biti "od koristi u daljoj istrazi", ispričao je novinar.

Komentarišući višečasovno policijsko ispitivanje Kita Klarenberga, novinar Nebojša Malić kaže za RT Balkan da je sklon da se složi sa tezom "Grejzona", da Klarenbergovo privođenje nije bilo vezano za bilo kakvo kršenje zakona, već za činjenicu da je njegovo istraživačko novinarstvo razotkrilo nepočinstva britanske države, odnosno njenog medijsko-bezbednosnog aparata.

"Ako me pamćenje služi, upravo je zbog njegovog izveštavanja propala 'Inicijativa za integritet' pre nekoliko godina. To je bio prilično bolan udarac naporima britanskih špijuna da se petljaju u politiku širom sveta. I bez Klarenbergovih izveštaja je dugo bilo jasno da se Englezi bave prljavim poslovima, od 'bivšeg' špijuna Kristofera Stila i njegovog lažnog dosijea protiv Donalda Trampa, preko hapšenja i tamničenja Džulijana Asanža, do uloge Borisa Džonsona u trenutnom sukobu u Ukrajini", naveo je Malić.

On dodaje da nije iznenađen ni ovim postupkom, jer, kako ističe, englesko ponašanje već duže vremena dokazuje da su njihove takozvane vrednosti i za njih mrtvo slovo na papiru. 

"Meni ovo liči na tipičan pokušaj zastrašivanja, kako Klarenberga lično tako i ostalih istraživačkih novinara, kako bi ubuduće 'pazili šta rade' i držali se dalje od tajni njegovog veličanstva. Međutim, mislim da je izazvalo kontraefekat jer je posredno potvrdilo da je Klarenberg bio u pravu", zaključuje Malić.

image