Svet

Francuska blokirala otvaranje kancelarije NATO-a u Japanu

Uoči samita lidera Severnoatlantske alijanse u Vilnjusu, otvara se nova podela oko širenja ove organizacije u Aziji
Francuska blokirala otvaranje kancelarije NATO-a u Japanuwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Francuska blokira dogovor o širenju delovanja NATO-a u Aziji, otvarajući novi raskol u zapadnom vojnom savezu uoči samita Alijanse sledeće nedelje, izveštava "Politiko".

Već mesecima zvaničnici NATO raspravljaju o planovima za otvaranje kancelarije u Japanu, koja bi predstavljala prvu ispostavu zapadnih saveznika u istočno-azijskom regionu, u vreme rastućih tenzija između Zapada i Kine.

Godišnji samit lidera sledeće nedelje u Litvaniji, koji se održava u pozadini konflikta u Ukrajini, trebalo je da bude trenutak za postizanje napretka u sprovođenju ovog plana. Međutim, francuski predsednik Emanuel Makron je rekao je da bi takvo širenje pomerilo delokrug saveza predaleko od prvobitnog fokusa na Severni Atlantik.

"Nismo za to iz principa", rekao je u petak jedan visoki zvaničnik Jelisejske palate. "Što se tiče kancelarije, japanske vlasti su saopštile da za nju nisu previše zainteresovane", dodao je.

Neimenovani francuski zvaničnik je podvukao da je NATO geografski ograničen na Severni Atlantik. "NATO znači Severnoatlantski pakt", rekao je ovaj funkcioner, dodajući da su članovi 5 i 6, ključne klauzule za Alijansu, "geografske."

Plan NATO-a da otvori svoju prvu azijsku kancelariju dolazi usred povećane zabrinutosti država članica Alijanse zbog "agresivnog ponašanja Kine na moru i prema Tajvanu."

Kao i Francuska, i Kina se protivi ovoj ideji. "Vidimo da se NATO širi na istok, da se meša u regionalne poslove i podstiče blokovsku konfrontaciju", rekao je prošlog meseca portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. "Većina azijskih zemalja protivi se nastanku vojnih blokova u regionu. One ne pozdravljaju širenje NATO-a na Aziju."

Kako se navodi, i neki drugi saveznici u NATO-u zabrinuti su zbog otvaranja kancelarije u Japanu. Ipak, trojica evropskih diplomata, koji su upoznati sa pregovorima, tvrde da najjače protivljenje dolazi iz Francuske.

Makron se godinama protivi pomeranju fokusa NATO-a na Kinu. Godine 2021, nakon sastanka NATO-a, izjavio je da "ne treba da mešamo naše ciljeve", tvrdeći da je "NATO vojna organizacija", a da "pitanje odnosa sa Kinom nije samo vojno pitanje."

"NATO je organizacija ograničena na Severni Atlantik, a Kina nema mnogo veze sa Severnim Atlantikom", dodao je Makron.

 

image