Svet

Amerikanci zaduženi do guše: Sa kreditnih kartica skinuli 998 milijardi

Dug po kreditnim karticama u Americi dostigao je rekordan iznos
Amerikanci zaduženi do guše: Sa kreditnih kartica skinuli 998 milijardi© Tanjug/AP Photo/John Raoux, File

Dug po kreditnim karticama u Sjedinjenim Američkim Državama u prvom kvartalu ove godine rastao je najbržim tempom u poslednje dve decenije, ukazuje nedavni izveštaj na koji ukazuje RT internešnel.

U prvom kvartalu ove godine, ukupna zaduženja na kreditnim karticama porasla su za više od 17 odsto u odnosu na pre godinu dana, što je najveći godišnji skok u najmanje 20 godina, objavila je nezavisna kompanija za istraživanje investicija i finansija medijska kompanija "Hedžaj", pozivajući se na podatke američkih Federalnih rezervi.

Troškovi revolving kredita – vrste kredita koji nemaju fiksni broj plaćanja (ono što se vrati može se ponovo koristiti bez ponovnog odobravanja od banke), za razliku od kredita na rate– nastavljaju da rastu do višedecenijskih maksimuma, dodaje se u izveštaju. 

Od prošle nedelje, prema podacima FED-a, prosečna kamatna stopa na nove kreditne kartice iznosila je 20,82 odsto, u poređenju sa nešto više od 12 odsto pre jedne decenije.

Amerikanci sada imaju rekordan iznos duga po kreditnim karticama - gotovo 988 milijardi dolara.

Finansijski stručnjaci veruju da se dug i dalje gomila zbog toga što visoka inflacija primorava domaćinstva da se više oslanjaju na svoje kreditne kartice kako bi pokrili mesečne troškove.

Indeks potrošačkih cena dostigao je četrdesetogodišnji godišnji maksimum od 9,1 odsto u junu 2022. godine, zbog rasta cena energije i hrane. 

Inflacija se od tada ohladila, pala je na 5-6 odsto u prvom kvartalu ove godine i na 3 odsto u junu.

Do pada inflacije došlo je nakon što je FED deset puta za nešto više od godinu dana povećao stope, dovodeći stopu federalnih fondova na trenutni raspon između 5 i 5,25 odsto , u odnosu na 1,75 odsto pre godinu dana. 

Uprkos usporavanju inflacije, očekuje se da će FED ponovo podići stope ove nedelje.

image