Svet

Predsednik Sirije Asad putuje u Kinu na sastanak sa Si Đinpingom

Zajedno sa sirijskim predsednikom, u četvrtak u Kinu doputovaće i prva dama Sirije Esma el Asad, kao i visoka delegacija iz Sirije, na niz sastanaka u Pekingu i Čangdžouu
Predsednik Sirije Asad putuje u Kinu na sastanak sa Si Đinpingomwww.globallookpress.com © Wang Haizhou

Sirijski predsednik Bašar el Asad otputovaće ove nedelje u Kinu, na sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, saopšteno je u utorak u Damasku, prenosi Rojters.

Zajedno sa sirijskim predsednikom, u četvrtak u Kinu doputovaće i prva dama Sirije Esma el Asad, kao i visoka delegacija iz Sirije, na niz sastanaka koji će se održati u Pekingu i Čangdžouu. Predsednici Asad i Si održaće sirijsko-kineski samit, navodi se u saopštenju.

Asad je poslednji put posetio Kinu 2004. godine, kada se sastao sa tadašnjim predsednikom Hu Đintaom. To je bila prva poseta predsednika Sirije Kini, otkako su ove dve zemlje uspostavile diplomatske odnose 1956. godine.

Poput Rusije i Irana, Kina je nastavila da održava veze sa Sirijom u vreme dok su mnoge zemlje pokušavale da izoluju Siriju, navodno zbog gušenja antivladinih demonstracija 2011. godine.

Kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kina je nekoliko puta uložila veto na zapadne rezolucije o Siriji.

Predsednik Sirije El Asad izlazi iz diplomatske izolacije. Arapska liga je nedavno ponovo prihvatila Siriju kao punopravnu članicu, nakon više od jedne decenije suspenzije članstva.

 

image
VV inauguration
banner