Svet

Najbogatija kraljevska porodica u Evropi gradi finansijsku imperiju vrednu 300 milijardi evra

Kompanija kraljevske porodice za privatno bankarstvo i upravljanje imovinom, "LGT grupa", u proteklih deset godina više je nego udvostručila svoje prihode
Najbogatija kraljevska porodica u Evropi gradi finansijsku imperiju vrednu 300 milijardi evrawww.globallookpress.com © © Nieboer

Finansijska imperija princa Hansa-Adama Drugog iz Lihtenštajna cveta u svom glavnom području poslovanja: upravljanju novcem super-bogatih.

Kompanija kraljevske porodice za privatno bankarstvo i upravljanje imovinom "LGT grupa" prijavila je rekordan prihod prošlog meseca od gotovo 306 milijardi švajcarskih franaka (334 milijardi dolara) od kraja juna, što je povećanje od šest odsto od kraja prošle godine.

Kompanija čije je sedište u Vanduzu prošlog meseca je kupila firmu za upravljanje fondovima "Abrdn Plc" u Velikoj Britaniji i Nju Džersiju i obavila još najmanje tri spoljne investicije od 2021. godine.

Stara oko jednog veka, kompanija je više nego udvostručila svoju imovinu u proteklih deset godina i povratila se od rasipanja poslovanja do kojeg je došlo nakon što su Sjedinjene Američke Države i druge zemlje počele da se obračunavaju sa ofšor finansijskim centrima tokom svetske ekonomske krize 2008. godine.

"LGT" je među kompanijama koje su počele da upošljavaju zaposlene "Kredi Svisa", nakon što su ostali bez posla pošto je švajcarsku banku preuzela UBS grupa. Najmanje šestoro njih iz "Kredi Svisa" prešlo je u "LGT" ove godine, a kako kaže izvršni direktor "LGT" privatnog bankarstva Olivije de Perego zapošljavaju intenzivno. 

Uspon LGT-a omogućio je princu Hansu-Adamu Drugom da se uspne više na lestvici ultra-bogatih i ojača svoju poziciju kao najbogatiji među kraljevskim porodicama. Prema "Blumbergovom" indeksu milijardera, princ, koji je jedini vlasnik "LGT-a", sada je 215. najbogatiji čovek na svetu sa imovinom vrednom oko 9,2 milijarde dolara i popeo se nagore za 71 mesto u odnosu na početak ove godine.

Za razliku od drugih evropskih monarha, poput britanskog kralja Čarlsa Trećeg, lihtenštajnski princ najvredniju imovinu svoje porodice ima u ličnom vlasništvu, što ga čini najstarijim bogatstvom na "Blumbergovoj" listi budući da imovina princa i njegove porodice vodi poreklo od imanja koje su kupili u 12 veku.

"LGT" je osnovan 1921. godine sa deset zaposlenih, a upravljanje njom Hans-Adam preuzeo je sedamdesetih godina prošlog veka kada ga je otac zadužio da reorganizuje porodičnu imperiju poljuljanu nakon eksproprijacija tokom Drugog svetskog rata, kao i zbog lošeg upravljanja. Nakon što je stabilizovao poslovanje, nekadašnji pripravnik Londonske banke proširio se van granica matične zemlje i otvorio prvu međunarodnu filijalu u Hong Kongu 1986, pre nego što je stupio na tron kao suveren Lihtenštajna. 

Osim "LGT-a", kraljevska porodica Lihtenštajna poseduje zemlju i nekretnine, kao i bogatu umetničku kolekciju u kojoj su dela Van Dajka, Rubensa i Murilja. 

Vrednost "LGT-a", prema "Blumbergovom" indeksu bogatstva, porasla je ove godine 25 odsto. 

Kao i Švajcarska, Lihtenštajn je bio poznat po svojim zakonima o bankarskoj tajni, ali je kneževina povećala transparentnost, nakon što je Nemačka koristila podatke ukradene od "LGT-a" za krivično gonjenje utajivača poreza 2008. godine.

Klijenti su tada počeli da povlače novac iz ove najveće banke u Lihtenštajnu, ali je menadžment banke uspeo da preokrene taj trend 2010. Od kraja te godine do 2012, dodali su oko 22 milijarde švajcarskih franaka u neto prilivu, što je više nego trostruko više od prethodne tri godine, prema podacima koje je prikupio "Blumberg".

Drugi sin princa Hansa-Adama, Maks, 54-godišnji bivši bankar "Džej Pi Morgan Čejsa" sada je predsednik "LGT grupe", koja većinu svog novca zarađuje od upravljanja bogatstvom, ali i investicija.

On i njegova porodica su uključeni u sve glavne odluke, među kojima je bila i kupovina UBS-ove austrijske poslovnice za upravljanje bogatstvom 2021. godine.

"LGT" se takođe vratio u Nemačku prošle godine gde je otvorio kancelariju za privatno bankarstvo u Hamburgu. Kompanija planira da nastavi globalno širenje, iako je malo verovatno da će u bliskoj budućnosti ući na nova tržišta.

"Mi smo tamo gde želimo da budemo u pogledu regiona", naglašava De Perego.

image