Svet

Konfuzija i uznemirenost u Kijevu: Šta će biti sa američkim parama i naoružanjem?

Smena predsedavajućeg u Kongresu šokirala je Ukrajince, pa sada sa zebnjom prate politički rasplet u Vašingtonu, jer od toga zavisi dalja pomoć SAD
Konfuzija i uznemirenost u Kijevu: Šta će biti sa američkim parama i naoružanjem?Getty © Roman Pilipey

Ukrajinci imaju novi razlog za brigu, a to je politički haos u Americi koji preti da poremeti njihovo naoružavanje i slanje novca, opominje portal "Politiko".

Nekoliko dana nakon što je usvojen privremeni budžet SAD u kojem nema pomoći za Kijev od milijardu dolara, predsedavajućeg Predstavničkog doma Kevina Makartija smenile su njegove kolege iz Republikanske stranke.

Jedan od razloga smene je upravo pomoć Ukrajini.

Zvaničnici u Kijevu su u nedoumici šta bi dalje moglo da se dogodi, piše "Politiko".

Njihov najvažniji vojni saveznik odjednom izgleda nepouzdano, uprkos uveravanjima američkog predsednika Džozefa Bajdena i drugih da će SAD ostati nepokolebljive sve dok "ukrajinski osvajači ne budu poraženi".

"Mi smo poludeli. Za nas je to katastrofa", rekla je Ivana Klimpuš-Cincadze, ukrajinska poslanica koja predsedava Odborom za integraciju Ukrajine u EU.

"Zainteresovani smo da se stvari srede kako bi američka demokratija mogla da funkcioniše i kako bismo mogli da povratimo dvopartijski konsenzus o podršci sopstvenom nacionalnom interesu", dodaje.

Zastoj u Americi dolazi u trenutku kada pojedini evropski lideri sve glasnije kritikuju Kijev i zalažu se protiv podrške Ukrajini, ukazuje portal.

Pošto je Makarti smenjen, američko finansiranje Kijeva je u zastoju, a nejasno je kada će biti izabran njegov naslednik bez kojeg je nemoguće doneti novi zakon i odobrenje finansiranja.

Za sada Ukrajina još ima na raspolaganju najmanje dodatnih 1,6 milijardi dolara za pomoć u odbrani i 1,23 milijarde dolara za direktnu budžetsku pomoć, prenosi "Politiko".

Međutim, dalje od očiju javnosti u Kijevu vlada uznemirenost i konfuzija. Jedan ukrajinski poslanik tvrdi da je u pitanju nameštaljka, dok zvaničnik ukrajinske vlade kaže da Kijev za sad samo posmatra.

Ukrajinci pokušavaju da javno ne kritikuju svoje zapadne sponzore, kako ne bi izgledalo da su nezahvalni, ali su ipak sada šokirani.

"Jednostavno smo postali taoci njihove unutrašnje politike", kaže ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak koji je prvi zamenik predsednika parlamentarnog odbora za finansije.

Ukrajinska vlada insistira na tvrdnji da je izgradila konstruktivne odnose sa većinom potencijalnih zamenika za mesto predsedavajućeg i da nastavlja da radi sa američkim zakonodavcima na sledećem paketu pomoći.

"Nažalost, neki američki zakonodavci smatraju da je moguće tražiti kompromise dok dalja pomoć Ukrajini visi u vazduhu", rekao je za "Politiko" Vladislav Faraponov, šef Instituta za američke studije.

image
VV inauguration
banner