Svet

Novo staro žarište? Svet ćuti na zločine u Sudanu, istorija se ponavlja

Za samo 72 sata ubijeno je 800 muškaraca i dečaka u Zapadnom Darfuru
Novo staro žarište? Svet ćuti na zločine u Sudanu, istorija se ponavljawww.globallookpress.com © Mohamed Khidir/XinHua

Eskalacija krvoprolića od izbijanja građanskog rata u Sudanu mogla bi da dovede do novog genocida, upozorile su Ujedinjene nacije, nakon masovnog ubistva najmanje 800 ljudi u roku od 72 sata u okviru etničkog čišćenja manjina koje su sprovele arapske paravojne Snage za brzu podršku i njihovi saveznici u izbegličkom kampu Ardamata u Zapadnom Darfuru.

Paravojne snage su, prema pisanju "Politika", naoružane jurišnim puškama išle od vrata do vrata pucajući u muškarce i dečake, ostavljajući njihove leševe razbacane po ulici.

Oko 30.000 nearapskih sudanskih civila, uglavnom pripadnika plemena Masalit, potražilo je sklonište u kampu Ardamata od sredine aprila, kada je izbio rat između dva vrhovna generala Sudana, sudanskog vojnog generala Abdela Fataha al-Burhana i generala RSF-a Mohameda Hamdana Dagaloa.

Američka ambasada u Kartumu pripisala je masovno ubistvo RSF-u, dodatno izražavajući zabrinutost zbog "obrasca zloupotreba RSF-a u vezi sa njihovim vojnim ofanzivama".

"Duboko smo uznemireni izveštajima očevidaca o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava od strane RSF-a i pridruženih milicija, uključujući ubistva u Ardamati u Zapadnom Darfuru, čije su etničke mete bili vođe i članovi zajednice Masalit, i proizvoljno zatvaranje civila, uključujući branioce ljudskih prava i aktiviste", objavljeno je na zvaničnom nalogu ambasade na Iksu.

Visoki komesar UN-a Filipo Grandi uporedio je trenutno nasilje sa genocidom u Darfuru koji je priznat od strane SAD, a u kojem je između 2003. i 2005. poginulo oko 300.000 ljudi, upozoravajući da bi se "mogla razvijati slična dinamika".

"Pre dvadeset godina, svet je bio šokiran užasnim zločinima i kršenjem ljudskih prava u Darfuru. Bojimo se da bi slična dinamika mogla ponovo da se razvije. Trenutni prekid borbi i bezuslovno poštovanje civilnog stanovništva od strane svih strana su ključni da bi se izbegla nova katastrofa", rekao je Grandi.

UNHCR, odnosno Agencija UN za izbeglice, takođe je upozorila svetsku zajednicu ranije ove nedelje, rekavši da "skandalozno ćuti, iako se kršenja međunarodnog humanitarnog prava nekažnjeno nastavljaju", i da je "sramotno što se zločini počinjeni pre 20 godina u Darfuru danas ponovo mogu ponoviti".

Agencija UN za izbeglice takođe podseća na "šokantne izveštaje o rasprostranjenom silovanju i seksualnom nasilju" koje je počinio RSF. Tim nezavisnih eksperata koje je imenovala Komisija UN za ljudska prava izvestio je u avgustu da RSF koristi silovanje i seksualno nasilje "kao sredstva za kažnjavanje i terorisanje zajednica".

image