Svet

"Ne komunistima Luli i Siju": Šta čeka Argentinu sa ekscentričnim ljubiteljem kloniranih pasa na čelu?

Argentina je dobila novog predsednika Havijera Mileija čiji su spoljnopolitički stavovi ostali u senci kontroverzne persone i bizarne životne priče, a koji je svojevremeno rekao da mu je "kuća kao Kosovo"
"Ne komunistima Luli i Siju": Šta čeka Argentinu sa ekscentričnim ljubiteljem kloniranih pasa na čelu?Getty © Photo by Tomas Cuesta/Getty Images

Samoproklamovani anarho-kapitalista, deda kloniranih mastifa i nekadašnji instruktor tantričkog seksa postao je novi predsednik druge po redu najveće države u Latinskoj Americi. Medijima i javnosti u fokusu je bio njegov ekscentričan privatni život i brojne eksplozivne izjave, a pitanje kakvu će spoljnu politiku voditi "argentinski Tramp" Havijer Milei ostalo je u senci njegovih performansa sa motornom testerom i napada na papu.

"Onima koji nas posmatraju želim da kažem da će Argentina ponovo zauzeti mesto u svetu koje nije trebalo da izgubi. Posvećeni smo demokratiji, slobodnoj trgovini i miru. Radićemo rame uz rame sa svim zemljama slobodnog sveta", istakao je Milei nakon proglašenja pobede.

Mesija ili lažni prorok?

Novoizabranog predsednika Argentine čekaju brojni problemi, a pre svega teška ekonomska kriza i inflacija koja je uoči izbora dostigla čak 143 odsto i preti da će nastaviti da raste.

Svojim biračima, rezigniranim i razočaranim Argentincima suočenim sa nemogućim troškovima života, ekonomista Milei je obećao da će ugasiti Centralnu banku Argentine i uvesti dolar kao zvaničnu valutu, da bi njihova država išla "putem slobode" i "ponovo postala svetska sila". 

Na snimcima na društvenim mrežama se tim povodom može videti kako Milei, obučen kao General Ankap (njegov alter-ego), peva pesmu o ekonomskoj krizi u Argentini.

Ipak, mnogi upozoravaju da bi novi argentinski lider svojim tvrdim stavovima i zapaljivom retorikom mogao ekonomski da izoluje državu, raskidajući odnose sa ključnim argentinskim strateškim partnerima u regionu i svetu. Posebno je u tom smislu problematičan njegov odnos sa državama BRIKS-a, čiji bi član i Argentina trebalo da postane od januara 2024. godine. 

Argentina "ne treba da sarađuje sa komunistima", rekao je on navodeći da će prekinuti odnose sa predsednikom Kine Si Đinpingom i predsednikom Brazila Injasiom Lulom da Silvom. O istom trošku, Milei je, kako je preneo španski "Negosios TV", istakao da "on brani slobodu, a ne Sija, Lulu i predsednika Rusije Vladimira Putina".

"Kao što su to učinili bivši predsednik SAD Donald Tramp i Brazila Žair Bolsonaro, novi argentinski predsednik mogao bi da povuče svoju državu iz ekonomskih blokova i multilateralnih organizacija, pretvarajući Argentinu u 'parija državu', odnosno državu odmetnika", piše brazilski "Globo".

Nakon što je najavljeno da će se BRIKS-u početkom januara pridružiti Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, Milei je rekao da ne namerava da ima odnose sa Brazilom i Kinom jer su i jedni i drugi "komunisti i tlačitelji". 

Sa druge strane, "lažni prorok", kako su ga nazivali njegovi politički protivnici, za argentinski "Nasion" je za vreme kampanje nedvosmisleno rekao da će, ukoliko pobedi, njegovi spoljnopolitički partneri biti SAD i Izrael. Ipak, kako je dodao, "to ne znači da privatni sektor ne može da trguje sa kim god želi". 

Dom mu je "kao Kosovo"

Drugi geopolitički stavovi novog predsednika Argentine i njegov odnos prema različitim međunarodnim sukobima ostali su nepoznati javnosti. 

Zna se, međutim, da je rat koji ga najviše brine - onaj kulturni. Milei se zalaže za ponovno uvođenje zabrane abortusa, koji je u Argentini legalizovan 2020. godine, ukidanje Ministarstva za žene, rod i različitosti. Budući da smatra da su "klimatske promene socijalistička laž", najavio je da će ukinuti i ministarstva nauke, zdravstva i školstva, te da će legalizovati prodaju vatrenog oružja, preneo je "Gardijan".

"Argentinski Tramp" kome je nadimak Peluka, odnosno Perika (iako je, kako otkriva AP, njegova kosa stvarna) uporedio je jednom prilikom svoj dom sa Kosovom, ilustrujući kako su "živahni" klonirani psi sa kojima živi.

Klonovi Milejevog psa Konana, koji je uginuo 2018. godine, došli su na svet u blizini teksaškog grada Ostina, tačnije prostorima "ViaDžen pets", jedine američke kompanije koja se bavi kloniranjem pasa. Četiri psa Marej, Milton, Robert i Lukas imena su dobila prema ekonomistima Mareju Rotbardu, Miltonu Fridmanu i Robertu Lukasu, preneli su mediji.

Kako je pisao "Njujork tajms", Milei je svojevremeno rekao da mu je "Konan kao sin, a ostala četiri klona poput unuka".

image