Svet

"Figaro": Zapadu nije pošlo za rukom da oslabi Rusiju ni ekonomski, ni diplomatski niti vojno

Moskva je pokazala izuzetnu izdržljivost a njena vojska sposobnost da se prilagodi i promeni taktiku kako bi odgovorila neprijatelju, piše francuski list
"Figaro": Zapadu nije pošlo za rukom da oslabi Rusiju ni ekonomski, ni diplomatski niti vojnoGetty © Photo by Christopher Furlong

Zapad nije uspeo da Rusiju oslabi ekonomski, diplomatski ili vojno, Moskva je pokazala izuzetnu izdržljivost, piše francuski list "Figaro".

"Nije se desio ekonomski kolaps kojem se Zapad nadao. Nije se desila ni diplomatska izolacija koju su najavljivale zapadne zemlje, jer su zemlje takozvanog Globalnog juga pokazale podršku ili, u najmanju ruku, dobronamernu neutralnost u odnosima prema Kremlju", navodi se u tekstu

Pojedinci oprezno počinju da se pitaju da li je moguć poraz Ukrajine, pošto se već nekoliko meseci "gomilaju loše vesti" i "svi mračni vetrovi politike i diplomatije počeli su da duvaju protiv Kijeva".

Štaviše, propast u vojnoj sferi počela je i pre jesenjeg otopljenja i zimske hladnoće, ističe autor teksta.

Rusi su pokazali izuzetnu otpornost, ruska vojska je pokazala sposobnost da se vojno prilagodi, menjajući taktiku kako bi odgovorila neprijatelju.

Još jedan problem sa kojim se suočava Kijev je eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba, zbog čega je tema Ukrajine "preko noći nestala iz medija i sa političkih sastanaka", piše Figaro.

Osim toga, smatra autor, Zapad je, u strahu od eskalacije sukoba, dodelio vojnu pomoć Ukrajini "ekonomično, neodlučno i sa zakašnjenjem", a to nije bilo dovoljno za pobedu.

image