Svet

"Vox populi, vox dei": Aleks Džons se vraća na Iks

Vlasnik Iksa Ilon Mask rekao je prethodno da se uopšte ne slaže sa nekim Džonsovim stavovima, ali da će ga vratiti na svoju platformu ako korisnici budu glasali za to, iako bi taj potez mogao da mu nanese finansijsku štetu
"Vox populi, vox dei": Aleks Džons se vraća na IksGetty © Joe Buglewicz/Getty Images

Vlasnik platforme Iks Ilon Mask odobrio je danas reaktivaciju naloga Aleksa Džounsa na toj društvenoj mreži, nakon ankete sprovedene među korisnicima.

Vlasnik Iksa (nekadašnjeg Tvitera) i tehnološki mogul Ilon Mask tražio je od korisnika da glasaju za povratak Aleksa Džounsa na tu platformu, gde je 70,1 odsto korisnika glasalo "da", a 29,9 odsto glasalo "ne".

Mask je uz anketu dodao latinsku izreku Vox populi, vox dei ("glas naroda je glas Božiji"), što je prethodno uradio i sa anketom na kojoj su korisnici glasali za povratak bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na tu platformu.

Nekoliko sati nakon Maskove odluke, Džounsovi postovi na mreži Iks su ponovo bili vidljivi.

Džonsu i njegovom kanalu "InfoVors" zabranjen je pristup svim važnijim društvenim medijskim platformama 2018. godine, a kompanije iz Silicijumske doline su navele "govor mržnje" i navodna kršenja njihovih uslova korišćenja usluge kao razloge.

Džonsu je takođe zabranjeno da koristi "Pejpal" platformu za poslovne transakcije zbog njegove navodne "netolerancije prema određenim zajednicama i religijama".

Nakon što je prošle godine kupio Tviter i rebrendirao u Iks, Mask je poništio mnoga pravila i politike cenzure kompanije i ponudio "opštu amnestiju" prethodno proteranim korisnicima.

Međutim, prošle godine je napisao da, nakon smrti svog sina, nikada neće dozvoliti Džonsu da se vrati na Iks, opisavši ga kao nekog ko bi "iskoristio smrt dece za dobit, politiku ili slavu".

Džons je ranije tvrdio da američka vlada stoji iza pucnjave u školi Sendi Huk iz 2012. godine kako bi pridobila podršku za uvođenje kontrole oružja. Porodice žrtava tužile su Džonsa zbog njegovih komentara, a sudija mu je naložio da plati preko 1,5 milijardi dolara u odšteti prošle godine.

Džons, koji je podneo zahtev za bankrot ubrzo nakon presude, obećao je da će prineti žalbu na presudu.

Čini se da se Maskovo mišljenje o Džonsu ublažilo nakon što je bivši voditelj "Foks njuza" Taker Karlson, koji sada vodi emisiju u sopstvenoj produkciji na Iksu, intervjuisao ozloglašenog teoretičara zavere ranije ove nedelje.

Predstavljajući svog gosta kao "najvipe cenzurisanog čoveka na engleskom govornom području", Karlson je održao jednočasovnu diskusiju sa Džonsom, tokom koje je ovaj rekao da, ako mu Mask dozvoli da se vrati na Iks, "ADL i drugi će zaista moći da ugase Tviter".

Anti-defamaciona liga (ADL) je jevrejska nevladina organizacija koja se ranije sukobila sa Maskom zbog Iksovog navodnog tolerisanja "razuzdanog govora mržnje". ADL je prestao sa optužbama nakon što je Mask zapretio da će tužiti organizaciju zato što je je oterala oglašivače "lažnim optužbama".

Odgovarajući jednom korisniku Iksa u subotu, Musk je napisao da se uopšte ne slažem sa onim što je Džons rekao o pucnjavi u školi Sendi Huk, ali je zatim nagovestio da je Iks ipak platforma koja veruje u slobodu govora.

"Sve se na kraju svodi na to. Ako ljudi glasaju da se Džons vrati, to će biti finansijski loše za Iks, ali principi su bitniji od novca", dodao je Mask.

image