Svet

Novo usijanje u Crvenom moru: Jemenski pobunjenici počeli pregovore, posredovao Oman

Portparol Huta je izjavio da će jermenski pobunjenici nastaviti da napadaju brodove sve dok Izrael ne pristane na prekid vatre u Pojasu Gaze
Novo usijanje u Crvenom moru: Jemenski pobunjenici počeli pregovore, posredovao Oman© Satellite image ©2023 Maxar Technologies via Tanjug/AP

Jemenski pobunjenici Huti počeli su pregovore sa "međunarodnim stranama" uz posredstvo Omana o svojim "operacijama" u Crvenom i Arapskom moru, saopštio je portparol Huta Mohamed Abdel-Salam.

Huti će nastaviti da gađaju izraelske brodove ili brodove koji plove ka Izraelu dok se "agresija i opsada" Gaze ne okončaju, rekao je Abdel-Salam, prenosi Rojters.

Američki razarač u Crvenom moru srušio je 14 dronova lansiranih s "područja Jemena koja su pod nadzorom Hutija", objavilo je američko vojno zapovedništvo za Bliski istok, a sve više velikih brodara prekida plovidbu tim morskim putem zbog nesigurnosti.

Ranije danas, Holandija je objavila da njeni teretni brodovi, za sada, neće ploviti kroz Crveno more jer, kako tvrde nadležni, jemenski pobunjenici Huti raketama i bespilotnim letelicama napadaju svaki brod koji naiđe.

Anet Koster iz Kraljevskog udruženja holandskih brodovlasnika (KVNR) kaže da je vezu sa Izraelom "teško pronaći ili da ona uopšte ne postoji", što, tvrdi, situaciju čini još komplikovanijom.

Brodovi koji su već na Crvenom moru nemaju drugog izbora osim da nastave da plove, rekla je Koster, ali brodovi koji još uvek mogu da biraju, idu dugim putem, oko Afrike.

Umesto kroz Crveno more, brodovi koji putuju u Aziju primorani su da plove 10 do 15 dana duže, oko Afrike, prenosi "NL tajms".

Jemenski Huti, u početku su, u napadima za koje tvrde da predstavljaju odgovor na izraelsku odmazdu na Gazu, ciljali samo brodove koji su bili povezani sa Izraelom, međutim, u poslednjih nekoliko dana, na meti su se našli i brodovi koji plove pod zastavama drugih zemalja.

image