Svet

Bivši pukovnik NATO-a: Ukrajina dnevno gubi oko 800 vojnika

Broj koji navodi Ralf Tile veći od onog koji je u utorak naveo ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, od oko 600 ubijenih ili ranjenih ukrajinskih vojnika dnevno
Bivši pukovnik NATO-a: Ukrajina dnevno gubi oko 800 vojnikaGetty © Hesther Ng

Oružane snage Kijeva su značajno potrošene zbog strategije iscrpljivanja koju primenjuje Rusija, izjavio je bivši pukovnik nemačkog vazduhoplovstva.

Ukrajina trpi gubitke od 800 ubijenih ili ranjenih vojnika dnevno u sukobu sa Rusijom, tvrdi penzionisani pukovnik nemačkog vazduhoplovstva i istaknuti vojni analitičar Ralf Tile, pozivajući se na svoje izvore.

Kako tvrdi Tile, u tekstu koji je napisao za magazin "Fokus", to znači da Kijev treba da regrutuje više od 20.000 vojnika mesečno kako bi zamenio mrtve i ranjene.

Ukrajini je potrebno i dodatno osoblje da bi mogla da rotira trupe na liniji fronta, kako bi se iscrpljeni vojnici oporavili, a jedinice popunile svoje materijalne zalihe.

Tile je, između ostalog, služio u personalnom štabu NATO vrhovnog komandanta za Evropu. U svojoj bogatoj 40-godišnjoj karijeri obavljao je ključne nacionalne i međunarodne vojne funkcije u nemačkim oružanim snagama i u NATO-u.

Zapadni sistemi nisu čudesno oružje i brzo se troše

Prema ovom analitičaru, koji sada radi za organizaciju "Jurodifens" (Nemačka) i tink tenk "Stratbird konzalting", za Ukrajinu je njena "visoko motivisana odbrana" i kontraofanziva postala "stvar prošlosti", koju je Kijev platio "visokom cenom".

Ljudstvo i oprema Kijeva su "u značajnoj meri istrošeni", dodao je nemački analitičar. "Zapadni sistemi naoružanja nisu čudesno oružje i brzo se troše."

Pogoršanje situacije na bojnom polju i sve manja podrška Zapada Kijevu "jedu moral2 kijevskih trupa, koje će "morati da štede municiju i da trpe ogromne gubitke na frontu bez odmora, što je besmisleno", naglasio je Tile.

"Superiornost Rusije u sukobu sa Ukrajinom postaje sve očiglednija", priznaje analitičar. Ruska "strategija iscrpljivanja" je efikasna u svakom pogledu: u pogledu ljudstva, vojnih materijala, municije i morala.

Broj koji navodi Tile, od oko 800 izgubljenih ukrajinskih vojnika dnevno, veći je od onog koji je u utorak naveo ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, na sastanku Odbora Ministarstva odbrane.

Prema njegovim procenama, oko 400.000 ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno od početka konflikta u Ukrajini u februaru 2022. godine. Prema ruskim podacima, dnevni gubici Kijeva iznose oko 600 vojnika.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je predsedavao sastankom, istakao je da "možemo reći da naše trupe imaju inicijativu": "U suštini, mi radimo ono što smatramo da je potrebno. Tamo gde naši komandanti misle da je najbolja aktivna odbrana, oni je primenjuju. Tamo gde je to moguće, mi poboljšavamo svoje pozicije", objasnio je Putin.

 

image