Svet

2023. godina kroz objektiv: Ovo su scene koje ćemo pamtiti (FOTO)

Osvrnimo se na 2023. godinu kroz objektive fotoreportera koji su bili na pravom mestu u pravo vreme
2023. godina kroz objektiv: Ovo su scene koje ćemo pamtiti (FOTO)None © Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Godina koje za nama bila je turbulentna, svedočili smo lepim i manje lepim događajima, ali i onima koji su potpuno promenili svet.

S obzirom da "slika govori više od hiljadu reči", osvrnimo se na 2023. godinu kroz objektive fotoreportera koji su bili na pravom mestu u pravo vreme.

Eskalacija sukoba između Palestine i Izraela ponovo je donela patnju u Pojas Gaze. Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra ubijeno je više od 21.100 Palestinaca i najmanje 1.200 stanovnika Izraela.

Nemilosrdno su ubijana deca i čitave porodice.

Život u Gazi, međutim, nije i neće stati. Svakoga dana, u nezamislivim uslovima, rađaju se novi životi.

Sukob u Gazi otežao je i snabdevanje hranom, vodom i gorivom, a zarazne bolesti šire se velikom brzinom.

Američke vlasti su u 2023. godini podigle četiri optužnice protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, u jeku njegove kampanje za povratak u Belu kuću. 

Više od 100.000 Jermena u septembru je izbeglo iz Nagorno-Karabaha, a nakon najnovijeg sukoba ove države sa Azerbejdžanom.

Na samom početku godine, u februaru, razorni zemljotresi pogodili su Tursku i Siriju. Tom prilikom život je izgubilo 59.259 ljudi u Turskoj, a 121.704 osoba je povređena. Stradalo je 8.476 Sirijaca, dok je 14.500 zadobilo povrede.

Britanski kralj Čarls krunisan je 6. maja 2023. godine u Londonu. Čarls je titulu kralja stekao nakon smrti kraljice Elizabete Druge, koja je na tronu bila 70 godina i 214 dana.

Ovu godinu obeležila je hladna zima...

... i vrelo leto, prema prognozama naučnika možda i najtoplije u istoriji merenja.

Srpski teniser Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu sveta u 2023. godine u izboru francuskog sportskog lista "Ekip" i novim rekordima (među kojima je i više od 400 nedelja na prvom mestu ATP liste) postao najbolji teniser svih vremena. A na samom početku godine Novak je podigao pehar turnira "Australijan open" na čije terene se vraća već 15. januara 2024. godine.

Drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj održan je 28. maja. Pobedu je odneo Redžep Tajip Erdogan sa 52,18 odsto glasova, dok je glas njegovom protivniku Kemalu Kiličdaroglu dalo 47,82 procenata birača.

Godinu za nama obeležile su i ove fotografije:

image
VV inauguration
banner