Svet

Pentagon istražuje zašto se kasnilo sa otkrivanjem zdravstvenog stanja Lojda Ostina

Pentagon planira istragu o hospitalizaciji Lojda Ostina u januaru pošto se prikrivanje informacija smatra kršenjem protokola
Pentagon istražuje zašto se kasnilo sa otkrivanjem zdravstvenog stanja Lojda OstinaGetty © Win McNamee / Staff

Šefica kabineta ministra odbrane Lojda Ostina naredila je da se otvori istraga o događajima u vezi sa Ostinovom hospitalizacijom, prenošenjem ovlašćenja na zamenika i kašnjenjem sa obaveštavanjem visokih zvaničnika Pentagona, Bele kuće i Kongresa o situaciji, saopštio je Pentagon.

Istovremeno, prenosi Rojters, Kancelarija generalnog inspektora američkog Ministarstva odbrane saopštila je da će započeti svoju istragu o hospitalizaciji Lojda Ostina.

U saopštenju Kancelarije generalnog inspektora navedeno je da je cilj da se ispitaju uloge, procesi, procedure, odgovornosti i radnje u vezi sa hospitalizacijom ministra odbrane, kao i da li su procedure ministarstva dovoljne da obezbede blagovremena i odgovarajuća obaveštenja i efektivnu tranziciju vlasti.

Keli Magsamen, šefica Ostinovog kabineta, naredila je 30-dnevnu reviziju pošto se Pentagon našao u žiši interesovanja i republikanaca i demokrata zbog misterija koja je okruživala Ostinovo zdravstveno stanje i kašnjenja sa obelodanjivanjem informacija o njegovoj bolesti, prenosi "JuEsEj tudej".

Ostin (70) je primljen u Nacionalnu vojni medicinski centar "Volter Rid" u Merilendu 22. decembra zbog tretmana raka prostate. U bolnicu se vratio 1. januara usled komplikacija.

Vest o Ostinovoj hospitalizaciji 1. januara nije saopštena javnosti, niti su s tim bili upoznati Bela kuća i kongresmeni, skoro cele prošle nedelje, što je izazvalo političke reakcije i podstaklo istragu u Kongresu.

Nastojanje ministra da svoje zdravstveno stanje zadrži u sferi privatnosti podstaklo je pitanja o tome da li je Ostin prekršio pravila o obaveštavanju Kongresa.

On je time doveo u nezgodan položaj i američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je 4. januara saznao da je Ostin u bolnici, a tek 9. januara informisan da ministar boluje od raka prostate.

Informacije o Ostinovom zdravlju objavljuju se "na kašičicu" od kada je Pentagon u kratkom saopštenju rekao da je Ostin hospitalizovan od 1. januara.

Magsamenova je prošle nedelje bila bolesna i nije znala da je Ostin hospitalizovan i na intenzivnoj nezi. Pentagon je naveo njenu bolest kao jedan od razloga što Bela kuća nije bila obaveštena o Ostinovom stanju.

Međutim, nekoliko zvaničnika, uključujući osoblje za odnose s javnošću, bilo je svesno Ostinovog stanja i nisu preneli te informacije, što je kršenje protokola. Magsamenova je sada naložila da se Ostinova ovlašćenja prebace na njegovu zamenicu, Ketlin Hiks.

Portparol Pentagona Parik Rajder priznao je da je znao za Ostinovu hospitalizaciju 2. januara i izvinio se što nije o tome obavestio javnost.

"Izvinjavam se i obećavam da ću učiti iz ovog iskustva", rekao je Rajder, pa je dodao: "Učiniću sve što mogu da ispunim standarde koje očekujete od nas."

image