Svet

Medicinski zvaničnici: Lojd Ostin boluje od raka prostate

Američki ministar odbrane 22. decembra imao je hiruršku intervenciju, a u bolnicu je ponovo primljen 1. januara zbog komplikacija, saopšteno je iz medicinske ustanove u kojoj je lečen, prenose američki mediji i podsećaju da predsednik SAD, kao ni drugi visoki zvaničnici nisu bili obavešteni o njegovoj hospitalizaciji prvog dana nove godine
Medicinski zvaničnici: Lojd Ostin boluje od raka prostate© Tanjug/AP Photo/ Maya Alleruzzo

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin lečen je od raka prostate, navodi se u saopštenju Nacionalnog vojnog medicinskog centra "Volter Rid".

U saopštenju se navodi da mu je rak prostate dijagnostikovan početkom decembra, prenosi Si-En-En. Dodaje se da je imao "minimalno invanzivnu hiruršku intervenciju", prostatektomiju, 22. decembra.

"Tokom zahvata, bio je u totalnoj anesteziji. Ministar Ostin oporavio se bez komplikacija od intervencije i vratio se kući sledećeg jutra. Njegov rak prostate otkriven je u ranoj fazi i prognoze su odlične", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, 1. januara Ostin je ponovo primljen u bolnicu zbog komplikacija u vidu "mučnine, jakog abdominalnog bola, kao i bola u kuku i nozi". Utvrđeno je da ima infekciju urinarnog trakta, naveli su iz bolnice. 

U poslednjih osam dana Ostinovog boravka u "Volter Ridu" i lečenja infekcije, "nikada nije gubio svest niti je podvrgnut totalnoj anesteziji".

Američki medij podseća da je prethodnih dana bilo nejasno da li je Ostin bio pod anestezijom tokom medicinskog zahvata, što Pentagon ranije nije obelodanio i na to nije upozorio Belu kuću.

Pentagon je bio suočen sa brojnim pitanjima nakon što je u petak otkriveno da je ministar odbrane primljen u bolnicu "Volter Rid" 1. januara i da je danima bio u bolnici bez da je o tome obaveštena javnost.

Kasnije je objavljeno da američki predsednik Džozef Bajden, visoki zvaničnici nacionalne bezbednosti, pa čak i zamenica ministra odbrane Ketlin Hiks – koja je preuzela Ostinove dužnosti – nisu bili obavešteni o hospitalizaciji ministra odbrane i da je to učinjeno tek tri dana nakon što je primljen u bolnicu.

 

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner