Svet

Napustite našu zemlju: Bagdad želi da se okonča misija koalicije koju predvode SAD

Portparol iračke vojske je izjavio da koalicija koju predvodi Amerika, a koja je stacionirana u Iraku, postala faktor nestabilnosti i da preti da uplete Irak u sukobe
Napustite našu zemlju: Bagdad želi da se okonča misija koalicije koju predvode SAD© Joe Raedle

Vlada u Bagdadu želi da se da okonča misija koalicije predvođene Amerikom u Iraku, zbog ponovljenih američkih napada na oružane grupe u Iraku, koje podržava Iran, izjavio je portparol iračke vojske Jahja Rasol. 

On je rekao da je koalicija koju predvode SAD postala faktor nestabilnosti i da preti da uplete Irak u ciklus sukoba, preneo je Rojters.

Američka vojska je saopštila da je u napadu u sredu ubijen komandant Kataib Hezbolaha, oružane grupe u Iraku, koju podržava Iran, a koju Pentagon okrivljuje za napade na američke trupe.

Razgovori SAD i Iraka o budućnosti misije koalicije počeli su u januaru, ali za manje od 24 sata tri američka vojnika su poginula u napadu u Jordanu za koji SAD kažu da su ga izvršile militantne grupe u Iraku i Siriji koje podržava Iran.

Razgovori su od tada pauzirani, a irački ministar inostranih poslova Fuad Husein pozvao je na njihov nastavak u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u utorak.

Međunarodna vojna koalicija predvođena Amerikom stacionirana je u Iraku radi
borbe protiv Islamske države.

Podsetimo, u Iraku se i dalje nalazi oko 2.500 pripadnika vojske SAD, koji su tu ostale nakon raspoređivanja 2014. godine i borbe sa Islamskom državom. Njihov zadatak bi trebalo da bude obuka i savetovanje iračkih trupa, jer je Pentagon još 2021. godine proglasio kraj borbenih operacija, međutim američke snage su od tada izvele na desetine misija i napada čije mete su bile grupe povezane sa Iranom.

image