Svet

SAD priznale: Nismo obavestili Irak da ćemo gađati njihovu teritoriju

Bagdad je više puta osudio nedavne američke napade na iračkoj teritoriji, naglasivši da su prošlonedeljne operacije gurnule region na "ivicu provalije"
SAD priznale: Nismo obavestili Irak da ćemo gađati njihovu teritoriju© Tanjug/AP Photo/Popular Mobilization Forces Media Office

Američka vlada je priznala da nije obavestila zvaničnike u Bagdadu o vazdušnim napadima koji su prošlog petka sprovedeni na iračkom tlu, uprkos tome što su u prvi mah tvrdili da su ih unapred upozorili.

Visoki američki portparol insistirao je da nije bilo "namere da se obmane (javnost)", pripisavši nesreću jednostavnoj grešci.

Obraćajući se novinarima u utorak, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi ispravio je prethodnu izjavu o "obaveštenju iračkim zvaničnicima" pre prošlonedeljnog vazdušnog napada, tokom kog je gađano više od 85 lokacija širom Iraka i susedne Sirije.

"Duboko se izvinjavam zbog greške i žalim zbog bilo kakve zabune koju je izazvala. To je bilo zasnovano na informacijama koje smo imali ili koje su mi dostavljene neposredno nakon udara. Ispostavilo se da su te informacije bile netačne", rekao je Kirbi i dodao da se "nada da ćete razumeti da iza toga nije bilo zle namere, nikakve namere da se neko prevari".

Iako je ranije rekao da su napadi unapred najavljeni Bagdadu, Kirbi je tu izjavu povukao nakon pojašnjenja zamenika portparola Stejt departmenta Vedanta Patela, koji je potvrdio da irački lideri nisu bili obavešteni sve do "neposredno nakon što su udari sprovedeni".

Prema navodima američke Centralne komande (CENTKOM), koja nadgleda operacije na Bliskom istoku, udari su uključivali "brojne letelice", koje su ispalile preko 125 komada precizne municije na desetine ciljeva.

Među pogođenim lokacijama bile su komandne i kontrolne instalacije, obaveštajni centri, skladišta oružja i objekti u lancu snabdevanja kojima upravljaju milicije koje podržava Iran, dodao je CENTKOM.

Operacija je pokrenuta kao osveta za niz napada na američke baze širom regiona, odnosno za napad dronom 28. januara u kojem su ubijena tri američka vojnika i ranjeno njih više od 40 u bazi u Jordanu, u blizini sirijske i iračke granice.

Bagdad je više puta osudio nedavne američke napade na iračkoj teritoriji, naglasivši da su prošlonedeljne operacije gurnule region na "ivicu provalije".

Portparol vlade Basem al Avadi takođe je negirao da je njegova zemlja koordinirala akciju sa Vašingtonom, optužujući američke zvaničnike da iznose "lažnu tvrdnju koja ima za cilj da obmane međunarodno javno mnjenje i odbaci pravnu odgovornost".

Irački premijer Mohamed Šija al Sudani takođe je lično kritikovao američke vazdušne napade, rekavši da oni ugrožavaju suverenitet njegove zemlje i ugrožavaju regionalnu stabilnost.

Nakon ranije runde udara krajem januara, irački lider je rekao da SAD "podrivaju sporazume i različite sektore zajedničke bezbednosne saradnje", takođe naglašavajući potrebu da se "preoblikuju budući odnosi" sa Vašingtonom.

image