Svet

Bivši zvaničnik Pentagona: Uskoro će doći do promene režima, ali ne u Moskvi, nego u Kijevu

Zbog gubitaka Avdejevke Zelenski je u lošoj situaciji, a gnev u vojsci raste
Bivši zvaničnik Pentagona: Uskoro će doći do promene režima, ali ne u Moskvi, nego u KijevuGetty © Photo by Ukrainian Presidency

Vašington se nadao promeni režima u Rusiji. Sve je izvesnije da će do takve promene promene doći, ali – u Kijevu, ocenio je bivši pomoćnik zamenika američkog ministra odbrane i direktor u sektoru za Bliski istok u američkom Komitetu za međunarodne odnose Stiven Brajen u analizi na svom blogu "Vepons end stratedži".

Zbog gubitaka Avdejevke Zelenski je u lošoj situaciji. Izgubio je skoro sve najvatrenije pristalice u vojsci, ponizio bivšeg komandanta Zalužnog i zamenio ga Sirskim koji ima neslavnu reputaciju gubitnika. Ponizio se pred Evropljanima i najverovatnije Amerikancima, objašnjava Brajen.  

Vašington ne želi dogovor sa Rusima, već žele da ih poraze, iscede i zbace predsednika Rusije Vladimira Putina. Bajdenov tim takođe ne može da prihvati ideju da bi Ukrajinci mogli da sklope dogovor sa Rusijom i nastavljaju da potkopavaju te napore, dodaje se.

Većina centralnih elemenata politike Vašingtona je propala. Prekomerne sankcije nisu slomile rusku ekonomiju, ali su uspele da odvedu Ruse u potpuno novom pravcu, u zagrljaj Kini, Indiji i BRIKS-u. Američka tehnologija nije preokrenula tok rata u korist Ukrajine.

Odbijanje komunikacije sa Rusima pomoglo je da se učvrsti ruski stav da su Vašington i NATO neprijatelji, pojačavajući pritom njihov već naglašen stav da su ih godinama lagali o širenju NATO-a, piše bivši zvaničnik Pentagona.

"Suština je da je režim Zelenskog pred kolapsom. Zbog režima Zelenskog koji je zasnovan na vanrednom stanju neće biti izbora i otvorenog političkog procesa. Gnev u vojsci raste, i pre ili kasnije vojska će izabrati vođu, najverovatnije Zalužnog."

U Kijevu će uskoro doći do promene režima, zaključuje Brajen.

image