Svet

Šef francuske diplomatije: Francuzi neće ginuti za Ukrajinu

Nećemo slati trupe u tu zemlju, poručio je Stefan Sežurne, i time opovrgnuo reči francuskog predsednika Emanuela Makrona
Šef francuske diplomatije: Francuzi neće ginuti za Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Borbene jedinice francuske vojske neće se pojaviti u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne za radio "Frans inter".

Naime, on je tako odgovorio na pitanje slušaoca da li se francuski predsednik Emanuel Makron seća da su ga Francuzi izabrali za predsednika, a ne Vladimira Zelenskog. 

Slušalac je napomenuo da "niko ne želi da pošalje svoju decu da ginu za Ukrajinu".

"Francuzi neće ginuti za Ukrajinu. Nećemo slati trupe, jer je uspostavljen okvir, odnosno da sprečimo pobedu Rusije bez rata sa njom. I u tom okviru ništa nije isključeno, kako je ranije rekao predsednik Emanuel Makron", kazao je Sežurne.

Francuski predsednik Emanuel Makron izazvao je pravu buru svojom izjavom da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ovom ratu", stoga nije isključeno da Zapad neće slati trupe u Ukrajinu, ali da još nije postignut konsenzus.

On je takođe rekao da se EU složila da stvori "devetu koaliciju za duboke udare" – snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i velikog dometa. 

Većina zapadni lidera nisu se složili sa Makronovom izjavom, osim estonske premijerke Kaje Kalas, koja je rekla da "zapadni lideri ne smeju da isključe slanje kopnenih trupa u Ukrajinu".

"Mislim da su to i signali koje šaljemo Rusiji da ne isključujemo različite stvari", rekla je Kalas za "Politiko".

image