Svet

Irci protiv izmena Ustava: Brak ostaje uslov za porodicu

Iako se u Irskoj dve petine dece rađa u vanbračnim zajednicama, a većina žena radi van kuće, građani su u velikom procentu stali na put izmenama Ustava
Irci protiv izmena Ustava: Brak ostaje uslov za porodicu© Tanjug/Gareth Chaney/PA via AP

Napori irskih vlasti da uklone porodične vrednosti iz svog ustava nisu dobili podršku glasača – lideri tamošnje tropartijske vlade priznali su da predložene promene nisu prošle na referendumu održanom 8. marta budući da se većina glasača negativno izjasnila u vezi s klauzulama o braku i brizi o porodici.

Amandman o promeni ustavne definicije porodice odbacilo je 67,7 odsto birača, a predložene izmene o brizi o porodici naišle su na još žešću kritiku – 73,9 odsto izjasnilo se protiv, što je najveće protivljenje novim amandmanima u istoriji irskog ustavnog prava, prenosi "Politiko".

Narod je, dakle, odlučio da će irski ustav iz 1937. godine ostati na snazi i da će i dalje propisivati da je brak uslov za svaku porodicu, dok je ključna društvena uloga žene da obavlja dužnosti u kući.

Imajući u vidu da su te odrednice u suprotnosti s realnošću u Irskoj, gde se dve petine dece rađa u vanbračnim zajednicama, a većina žena radi van kuće, vlada je, uz podršku glavnih opozicionih partija, želela da javnost prihvati dva amandmana – prvi da ljudi u "ostalim trajnim vezama" mogu da formiraju porodicu, drugi da briga o istoj ne treba da bude samo majčina odgovornost već da se odnosi i na druge članove porodice.

Briselski portal piše da je glavna prepreka promeni Ustava potekla iz loše definicije "ostalih trajnih veza", što je otvorilo polemike konzervativaca u zemlji koja veoma vodi računa o imovini u vezi s tim da bi na nasledstvo mogli da imaju pravo i partneri iz vanbračnih zajednica i sl.

image