Svet

SAD: Vrhovni sud produžio privremenu obustavu zakonskih ovlašćenja države Teksas

Guverner Teksasa Greg Abot je prošlog decembra potpisao zakon kojim se državnim organima Teksasa daje ovlašćenje za sprovođenje zakona i hapšenje osoba za koje se sumnja da su ilegalno ušle u SAD
SAD: Vrhovni sud produžio privremenu obustavu zakonskih ovlašćenja države Teksaswww.globallookpress.com © 1sg Suzanne Ringle/Texas Nationa

Sudija Vrhovnog suda SAD Semjuel Alito danas je doneo odluku da produži privremenu obustavu primene zakona američke države Teksas koji su podržali republikanci, a kojim se organima vlasti u toj saveznog državi dozvoljava sprovođenje zakona i hapšenje osoba osumnjičenih za ilegalni prelazak granice između SAD i Meksika.

Odluka pruža nižim sudskim instancama dodatno vreme za razmatranje zahteva administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da se zamrzne sudska odluka kojom se dozvoljava da zakon Teksasa stupi na snagu dok traje postupak verifikacije pred nižim sudskim instancama, prenosi Rojters.

Bajdenova administracija tvrdi da se tim zakonom krše američki Ustav i ovlašćenja savezne administracije da reguliše pitanja imigracije.

Alitova naredba ističe 18. marta, ali i sudija Alito ili Vrhovni sud u punom sastavu mogli bi da preduzmu dodatne mere i pre isteka tok roka, napominje britanska agencija.

Guverner Teksasa Greg Abot je prošlog decembra potpisao zakon kojim se državnim organima Teksasa daje ovlašćenje za sprovođenje zakona i hapšenje osoba za koje se sumnja da su ilegalno ušle u SAD, što je do sada bilo u isključivoj nadležnosti američke administracije.

image