Svet

Bakingemska palata: Čarls je živ; Zaharova: London deluje patetično

Čarlsu je u januaru dijagnostikovan rak
Bakingemska palata: Čarls je živ; Zaharova: London deluje patetično© Tim P. Whitby - WPA Pool/Getty Images

Služba za medije Bakingemske palate demantovala je glasine o smrti britanskog kralja Čarlsa Trećeg koje kruže internetom.

"Sa zadovoljstvom potvrđujemo da kralj nastavlja da ispunjava svoje radne obaveze i bavi se privatnim poslovima", rečeno je i dopisniku TASS-a u Bakingemskoj palati.

Lažna vest da je britanski kralj umro uzburkala je internet javnost kada je, između ostalog, na društvenim medijima počeo da kruži snimak na kome se vidi da je na Bakingamskoj palati zastava spuštena na pola koplja. Snimak je, međutim, iz 2022. godine, kada je umrla kraljica Elizabeta. 

Sedamdesetpetogodišnji Čarls se 26. januara operisao zbog uvećane prostate. Tokom ove procedure, dijagnostikovan mu je rak, pa se Čarls zatim povukao sa javnih dužnosti i nalazi se na lečenju.

Od tada je objavljeno nekoliko njegovih fotografija, uključujući i one kada je posetio premijera Rišija Sunaka.

Brzopotezni demanti kraljeve smrti iz Bakingamske palate, međutim, stiže u momentu kada javnost već mesecima traži od kraljevske porodice da razjasni trenutno jednu od najvećih misterija britanske javnosti – gde je princeza Kejt Midlton.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, podelila je na svom Telegram nalogu fotografiju objavljenu na Dan Majki koju su ranije, zbog neautentičnosti povukli mediji, a na kojoj je, umesto glave princeze Kejt montirana glava Kralja Čarlsa.

Stranica koja je tu sliku objavila uz nju je stavila ironični opis "Bakingemska palata objavila najnoviju sliku kralja Čarlsa da demantuje glasine o njegovoj smrti".

Zaharova je kratko dodala: "London deluje patetično".

image